Thursday, 2 August 2012

Αιγαιόγλαρος:
Ο καλοκαιρινός συνοδοιπόρος μας σε κίνδυνο

.
Ζει μόνο στη Μεσόγειο και φωλιάζει ομαδικά σε ακατοίκητες νησίδες.
«Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει και από τα μάτια σβήνει η στεριά.  
Μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι ...», λένε οι στίχοι από το τραγούδι. 
Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι της κάθε εν πλω απόδρασης σας; 
Ποια είναι αυτά τα πουλιά που πετάνε ανάμεσα στο σμίξιμο του απέραντου γαλάζιου του ουρανού με το μπλε της θάλασσας; Τι θα σας έλεγαν αν μπορούσαν να μιλήσουν;
Σίγουρα ιστορίες των θαλασσών που χάνονται στα βάθη των αιώνων, μυστικά των θαλασσών που ο νόμος της σιωπής τα κρύβει στο βυθό μακριά ακόμη και από το φως του ήλιου.
Ο Αιγαιόγλαρος θα σας μίλαγε για ώρες και θα σας αποκάλυπτε μυστικά, θρύλους, αλλά επειδή είναι υπερήφανος δεν θα σας έλεγε ποτέ για τη δεινή θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή αφού απειλείται η ύπαρξη του.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει στο Πινάκιο η Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρεία Ελίνα Σαράντου, η οποία υπογραμμίζει «Ο Αιγαιόγλαρος, σύμβολο των νησίδων, απειλείται περισσότερο από κάθε άλλο θαλασσοπούλι της Ελλάδας αυτή τη στιγμή».

Πετά ανάμεσα στα κύματα
.
Ο Αιγαιόγλαρος διαφέρει από τους άλλους γλάρους, επειδή συνδέεται περισσότερο με τον παράκτιο χώρο και αποφεύγει την ενδοχώρα.
Πετά αργά, ανάμεσα στα κύματα και πιάνει μικρά αφρόψαρα. Συχνά πλησιάζει στα ψαροκάικα για να τραφεί με τα ψάρια που πετιούνται.
Λίγα ζευγάρια πλέον
 .
Harry J. Letto/ Αρχείο Ορνιθολογικής
Στην Ελλάδα, περίπου 500 ζευγάρια φωλιάζουν σε ακατοίκητες νησίδες, μακριά από τους ανθρώπους.
Γεννά δύο με τρία καμουφλαρισμένα αυγά (καφετιά με μαύρα στίγματα) στα τέλη Απριλίου. Τα μικρά εκκολάπτονται μετά τα μέσα Μαΐου και τα μικρά αρχίζουν να πετούν τέλη Ιουνίου.

Κάτοικος Αιγαίου
Ζει μόνο στη Μεσόγειο και φωλιάζει ομαδικά σε ακατοίκητες νησίδες.
Βραχώδεις νησίδες με αποικίες Αιγαιόγλαρου υπάρχουν διάσπαρτες  στα Δωδεκάνησα, τις ανατολικές Κυκλάδες, τη Λήμνο, τα Κύθηρα, τη Λέσβο και τις Βόρειες Σποράδες.

Τι κάνει το Πρόγραμμα LIFE για το είδος:
Οι δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος LIFE σκοπεύουν να αυξήσουν τη γνώση για το είδος στο θαλάσσιο περιβάλλον, για τις απειλές που αντιμετωπίζει και να προσδιοριστούν θαλάσσιες
Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (IBA) που σχετίζονται με τις ανάγκες του είδους. 
Παράλληλα, να διερευνηθούν τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα που θα βελτιώσουν το καθεστώς διατήρησης του Αιγαιόγλαρου, ιδιαίτερα όσον αφορά την θήρευση και τον ανταγωνισμό από χερσαίους θηρευτές και Ασημόγλαρους και την παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιούνται δράσεις που θα παράσχουν τα απαραίτητα δεδομένα για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος:

α) καταγραφή του πληθυσμού του είδους σε συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου, με σκοπό να εντοπιστούν οι αποικίες και να επικαιροποιηθεί η εκτίμηση του αναπαραγωγικού πληθυσμού,
β) παρακολούθηση συγκεκριμένων αναπαραγωγικών αποικιών με σκοπό τη μελέτη της αναπαραγωγικής επιτυχίας, 
γ) τοποθέτηση πομπών GPS σε ενήλικους Αιγαιόγλαρους για πρώτη φορά στην Ελλάδα με σκοπό να εντοπιστούν οι κυρίες περιοχές τροφοληψίας του είδους,
δ) δακτυλιώσεις νεοσσών που πιθανώς να δώσουν πληροφορίες για τις μεταναστευτικές διαδρομές, τις περιοχές διαχείμασης και την φιλοπατρία
και
ε) προκαταρκτική εκτίμηση του προβλήματος ανταγωνισμού και θήρευσης από τους Ασημόγλαρους.

No comments:

Post a Comment