Saving the Planet for Our Children
Το οικολογικό χαμομηλάκι:
prasino.hamomilaki@gmail.com
Monday, 2 June 2014
Πως θα αντιμετωπίσουμε τα κουνούπια με φυσικά μέσα, φτιάχνοντας τα δικά μας αντικουνουπικά
1. Φυτά και βότανα
Δενδρολίβανο, βασιλικός, φασκόμηλο, δυόσμος, λεμονόχορτο, ευκάλυπτος, λεβάντα, σκόρδο, σιτρονέλα και γεράνι:
Φυτέψτε τα οπουδήποτε γύρω από το σπίτι και κυρίως κοντά σε ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) ή προμηθευτείτε τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια. Εδώ θα πρέπει να δείξετε προσοχή, μια που κάποια έλαια δεν ενδείκνυνται για εγκύους και βρέφη.
Πώς να τα χρησιμοποιήσουμε:
Διαλύουμε αιθέρια έλαια της επιλογής μας (κάποιο από τα παραπάνω) σε νερό ή σε νερό και οινόπνευμα και ψεκάζουμε τους τοίχους και τα φυτά εξωτερικά και εσωτερικά του σπιτιού κάθε 15-20 μέρες. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να βράσουμε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω βότανα και να χρησιμοποιήσουμε το «αντικουνουπικό» μας σε ψεκαστήρι πάλι στους τοίχους, τα φυτά ή και πάνω μας.
2. Βιταμίνη Β1
Έχει αποδειχθεί πως η επαρκής λήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης δρα κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών.
3. Αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο
Οι τροφές αυτές, όπως οι μπανάνες για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πως το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο έλκει τα κουνούπια. Επίσης η κατανάλωση μπύρας αυξάνει τις πιθανότητες να προσελκύσουμε κάποιο κουνουπάκι.
4. Αποφεύγουμε τα σκούρα ρούχα
Τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα ρούχα που «δεσμεύουν» τη θερμότητα καθώς και από ρούχα με λουλουδάτα σχέδια ή έντονα χρώματα. Φοράμε ρούχα που μας κρατούν δροσερούς και προτιμάμε ρούχα με μακριά μανίκια και άνετα παντελόνια, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
5. Αποφεύγουμε τα λουλουδάτα αρώματα
Εξίσου θελκτικά για τα κουνούπια είναι όλα τα φρουτένια και λουλουδάτα αρώματα.
6. Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες
Ειδικά στο παιδικό κρεβάτι και στο καρότσι, και τις ελέγχουμε τακτικά για τρύπες.
7. Σίτες
Στο σπίτι τοποθετούμε σήτες σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
8. Ναι στους ανεμιστήρες
Ιδιαίτερα εκείνοι της οροφής, δυσχεραίνουν την προσέγγιση των εντόμων. Όσο για τα κλιματιστικά, βοηθούν, επειδή ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
9. Προτιμούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος
Ιδιαίτερα για τους εξωτερικούς χώρους, επειδή προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
10. Λεμόνι, το θαυματουργό
Αφήνουμε κομμένες φέτες λεμονιού σε ένα πιατάκι μέσα στο δωμάτιο να «μαζέψει» τα κουνούπια και να τα απομακρύνει.
Φτιάχνοντας τα δικά μας αντικουνουπικά
Για να φτιάξουμε ένα φυσικό, υγιεινό και οικολογικό απωθητικό για τα κουνούπια: Ρίχνουμε σε ένα γυάλινο δοχείο 10 σταγόνες από ένα ή περισσότερα «αντικουνουπικά» αιθέρια έλαια, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (ή κάποιο άλλο λάδι βάσης) και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Αλείφουμε λίγες σταγόνες στο δέρμα μας ή στα ρούχα μας.
Ακόμη ένα καλό παρασκεύασμα είναι το αντικουνουπικό από μαϊντανό: Ψιλοκόβουμε ένα ματσάκι μαϊντανό και το ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι μηλόξυδο. Το αφήνουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη για λίγες ώρες. Στη συνέχεια είτε χρησιμοποιούμε το μείγμα απευθείας στο δέρμα μας είτε βρέχουμε με αυτό ένα μαντήλι και το φοράμε στον λαιμό.
Αν παρόλα αυτά δεν καταφέραμε να ξεφύγουμε από τα τσιμπήματα, μπορούμε να καταπραΰνουμε την αίσθηση της φαγούρας με μία αλοιφή από ίσα μέρη νερό (ή ξύδι) και μαγειρική σόδα και να την εφαρμόσουμε τοπικά στο σημείο που θέλουμε. Άλλες πολύ καλές λύσεις είναι να τρίψουμε πάνω στο επίμαχο σημείο μία σκελίδα σκόρδο, φρέσκα φύλλα μαντζουράνας, να ρίξουμε λίγο χυμό λεμονιού ή αλόη. Επίσης, μια πολύ καλή επιλογή είναι και το βαλσαμόλαδο
imommy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment