«Σώπασε συ αγάπη μου, μα ο κόσμος δεν εχάθη
Αρωματίζει πολλά φαγητά, όπως κρέατα, πουλερικά, σούπες.
Βλαστοί με φύλλα και άνθη συλλέγονται κατά την εποχή της άνθησης (Ιούνιο- Σεπτέμβριο) και ξηραίνονται επιμελώς στη σκιά και στον αέρα.
Είναι εξαιρετικό αρτυματικό και φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιόταν από την αρχαιότητα.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως συντηρητικό, μικροβιοκτόνο.
Ανοίγει την όρεξη, βοηθά στη χώνευση. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική σε πολλά φαγητά. Αρωματίζει ελιές, τουρσιά, σαλάτες.
Η ρίγανη αρωματίζει κυρίως φαγητά φούρνου και σχάρας, καιταιριάζει σε ψάρια, κρέατα, πατάτες, φασόλια, ομελέτες, ζυμαρικά κ.α.
Συλλέγεται κατά την εποχή της άνθησης (Μάϊο – Σεπτέμβριο) και ξηραίνεται επιμελώς στον αέρα.
Το εμπορικό όνομα του είναι «ισπανική ρίγανη»
Ήταν γνωστό από την αρχαιότητα (έχει βρεθεί στον τάφο του Τουταγχαμών).
Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική όπως και η ρίγανη σε πολλά φαγητά (κρέας, πουλερικά, σάλτσες, σαλάτες κ.α.).
Ταιριάζει πολύ με ψάρι, καθώς και με μελιτζάνες και πιπεριές φούρνου.
Laurus nobilis (Δάφνη ή Βαγιά)
Αειθαλές δένδρο ή δενδρύλιο αυτοφυές στη Μεσόγειο. Τα φύλλα του συλλέγονται όλο το χρόνο, αλλά είναι προτιμότερα κατά το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ χρήσιμο για την δυσπεψία και για την καλή λειτουργία του στομάχου. Οι Βυζαντινοί αρωμάτιζαν το κρασί και το χρησιμοποιούσαν ως κατευναστικό.
Έχει τονωτικές ιδιότητες και ανοίγει την όρεξη.
Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ωςρόφημα κατά των νευρικών πονοκεφάλων, κατά τηςαϋπνίας και είναι ιδανικό για τις ημικρανίες.
Χρησιμοποιείται επίσηςστη μαγειρική σε πολλάφαγητά και για μαρινάρισμα.Είναι το καλύτερο αρωματικό φυτό για το ψητό ψάρι και το συκώτι.
και με τα βότανα τση γης γιατρεύονται τα πάθη»
Κρητική μαντινάδα
Ιπποκράτης
O πατέρας της ιατρικής είχε
διαπιστώσει τη σχέση υγείας και διατροφής 2.500 χρόνια πριν.
«Να προτιμάτε ποτά και φαγητά ευχάριστα, ακόμη και όταν δεν είναι τόσο ποιοτικά. Είναι προτιμότερα από εκείνα που είναι πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν είναι ευχάριστα στη γεύση»
Σήμερα η ιατρική έχει στρέψει το βλέμμα της στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου τα καρδιακά νοσήματα είναι σχεδόν άγνωστα και οι καρκίνοι σε πολύ μικρότερα ποσοστά.
Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι
πιστεύουν ότι τα βότανα και τα άγρια χόρτα της Μεσογείου είναι «φορτωμένα»
με ηλιακή ενέργεια.
Ο ήλιος της Μεσογείου είναι αυτός που κάνει όλη αυτήν
την απίστευτη ποικιλία των βρώσιμων λαχανικών και βοτάνων που
είναι απαραίτητα για ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο.
Η συγκομιδή φύλλων και βλασταριών γίνεται στην εποχή της πλήρους ανάπτυξης πριν από την άνθηση και καλό είναι να μαζεύονται το απόγευμα.
Η συγκομιδή φύλλων και βλασταριών γίνεται στην εποχή της πλήρους ανάπτυξης πριν από την άνθηση και καλό είναι να μαζεύονται το απόγευμα.
Τα
ανθισμένα μέρη είναι προτιμότερο να συλλέγονται στην αρχή της ανθοφορίας
και καλύτερα το πρωί.
Οι καρποί πρέπει να συλλέγονται σε πλήρη ωρίμανση
και το πρωί.
Αποξήρανση
Η αποξήρανση γίνεται σε σκιερό μέρος και είναι
καλύτερα να απλώνουμε τα βότανα πάνω σε χαρτί ή δίχτυ για να αερίζονται
και να ξεραίνονται ευκολότερα.
Αποθήκευση
Αποθηκεύονται σε γυάλινα ή πήλινα
δοχεία σε σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία (μπορούμε να προσθέσουμε στα βάζα
και λίγους κόκκους ρύζι).
- Sideritis sp. (Τσάϊ του βουνού)
• Το τσάϊ της Πελοποννήσου (Sideritis
clandestina)
• το τσάϊ της Κρήτης ή μαλοτίρας ή καλοκοιμηθιά (Sideritis
syriaca)
• το τσάϊ της Εύβοιας (Sideritis euboea)
• το τσάϊ του
Παρνασσού ή τσάϊ του Βελουχιού (Sideritis raeseri)
• το τσάϊ του
Ολύμπου (Sideritis scardica)
• το βλάχικο τσάϊ (στο Άγιο Όρος και στη
Σαμοθράκη) (Sideritis perfoliata ssp. athoa)
Όλα τα τσάγια του
βουνού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της υπερκατανάλωσης.
- Sideritis clandestina (τσάϊ της Πελοποννήσου)
Aνθισμένοι βλαστοί με φύλλα συλλέγονται κατά τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο
και αποξηραίνονται στον αέρα και στη σκιά σε ματσάκια.
Χρησιμοποιείται ως
αφέψημα και είναι διουρητικό, χωνευτικό και κατά των παθήσεων του
κυκλοφορικού συστήματος.
- Sideritis syriaca (Mαλοτίρας, ή καλοκοιμυθιά, τσάϊ της Κρήτης)
Συλλέγεται από το Μάϊο μέχρι
τον Αύγουστο.
Είναι
ευεργετικό κατά των παθήσεων του
κυκλοφορικού συστήματος, κατά των
αναπνευστικών προβλημάτων,
κατά της δυσπεψίας και για την
αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
Ειδικά ζεστό αφέψημα με μέλι
και κανέλα είναι το ιδανικό για
πονόλαιμους και βήχα.
- Sideritis raeseri ( τσάϊ Βελουχιού, τσάϊ Παρανασσού)
Έχει παρόμοια γεύση και
χρησιμοποιείται όπως και τα
άλλα τσάγια της Ελλάδας.
- Origanum dictammus - Δίκταμο (Έρωντας)
Ονομάζεται «έρωντας» γιατί όποιος ήθελε να δείξει
στην κοπέλα του πόσο την αγαπά, της προσέφερε δίκταμο
θεωρώντας το ένα πολύ μεγάλο τόλμημα.
Ανθίζει και συλλέγεται από τον Ιούνιο ως και τον
Οκτώβριο. Χρησιμοποιείται ευρύτατα ως αφέψημα
και για αρωμάτισμα ποτών (κυρίως κρασιού και λικέρ).
Χρησιμοποιείται
επίσης ως επουλωτικό των εσωτερικών πληγών (έλκη) και είναι ιδανικό για
στομαχόπονο και πονόλαιμο.
- Marticaria chamomila (Χαμομήλι) Χαμομήλι
Καταναλώνεται συνήθως ζεστό ως αφέψημα, και επιτυγχάνει την
τέλεια χαλάρωση και καταπολεμά την αϋπνία .
- Tilia cordata (Φλαμουριά, Τίλια)
Ανθίζει τους
μήνες Ιούνιο - Ιούλιο.Νεαρές ταξιανθίες με τα βράκτια φύλλα
αποξηραίνονται και διατηρούνται στησκιά. Είναι αρωματικό και
φαρμακευτικό.
Το ρόφημα τίλιου θεωρείται ότι κάνει πολύ καλό στο στομάχι,
διευρύνει τιςστεφανιαίες αρτηρίες και είναι χρήσιμο στις στεφανιαίες
παθήσεις.
Χρησιμοποιείται και ως καταπραϋντικό, ηρεμιστικό και υπνωτικό.
- Salvia fruticosa (Φασκόμηλο)
- Λόγω των διεγερτικών του ιδιοτήτων, το φασκόμηλο πιστεύεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα υπερτασικά.
- Η λατινική ονομασία του «Salvia» το χαρακτηρίζει πλήρως καθώς προέρχεται από τη λατινική λέξη salvare που σημαίνει "σώζω". Χαρακτηριστική είναι η ρήση των Αράβων: «Πώς μπορεί να πεθάνει κανείς, όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;»
- Εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται και στην κουζίνα ως αρτυματικό για να αρωματίζει χοιρινό κρέας, πουλερικά, ψάρια, ζυμαρικά και όσπρια.
- Melissa officinalis (Μελισσόχορτο, μελισσοβότανο, λεμονόχορτο)
- Ως αφέψημα προσφέρεται συνήθως με μέλι και θεωρείται στομαχικό, χωνευτικό και τονωτικό. Ανοίγει την όρεξη και ενισχύει τη μνήμη. Πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες κατά της γήρανσης και ότι θεραπεύει την ανικανότητα.
- Melissa officinalis
Αρωματίζει πολλά φαγητά, όπως κρέατα, πουλερικά, σούπες.
- Origanum sp. { O. vulgare. O. onites } (Ρίγανη)
Βλαστοί με φύλλα και άνθη συλλέγονται κατά την εποχή της άνθησης (Ιούνιο- Σεπτέμβριο) και ξηραίνονται επιμελώς στη σκιά και στον αέρα.
Είναι εξαιρετικό αρτυματικό και φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιόταν από την αρχαιότητα.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως συντηρητικό, μικροβιοκτόνο.
Ανοίγει την όρεξη, βοηθά στη χώνευση. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική σε πολλά φαγητά. Αρωματίζει ελιές, τουρσιά, σαλάτες.
Η ρίγανη αρωματίζει κυρίως φαγητά φούρνου και σχάρας, καιταιριάζει σε ψάρια, κρέατα, πατάτες, φασόλια, ομελέτες, ζυμαρικά κ.α.
Θεωρείται το
έμβλημα της Ελληνικής κουζίνας (χωριάτικη σαλάτα)
- Coridothymus capitatus (Θυμάρι)
Συλλέγεται κατά την εποχή της άνθησης (Μάϊο – Σεπτέμβριο) και ξηραίνεται επιμελώς στον αέρα.
Το εμπορικό όνομα του είναι «ισπανική ρίγανη»
Ήταν γνωστό από την αρχαιότητα (έχει βρεθεί στον τάφο του Τουταγχαμών).
Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική όπως και η ρίγανη σε πολλά φαγητά (κρέας, πουλερικά, σάλτσες, σαλάτες κ.α.).
Ταιριάζει πολύ με ψάρι, καθώς και με μελιτζάνες και πιπεριές φούρνου.
Laurus nobilis (Δάφνη ή Βαγιά)
Αειθαλές δένδρο ή δενδρύλιο αυτοφυές στη Μεσόγειο. Τα φύλλα του συλλέγονται όλο το χρόνο, αλλά είναι προτιμότερα κατά το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ χρήσιμο για την δυσπεψία και για την καλή λειτουργία του στομάχου. Οι Βυζαντινοί αρωμάτιζαν το κρασί και το χρησιμοποιούσαν ως κατευναστικό.
Έχει τονωτικές ιδιότητες και ανοίγει την όρεξη.
- Laurus nobilis (Δάφνη ή Βαγιά)
- Rosmarinus officinalis (Δεντρολίβανο, αρισμαρί)
Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ωςρόφημα κατά των νευρικών πονοκεφάλων, κατά τηςαϋπνίας και είναι ιδανικό για τις ημικρανίες.
Χρησιμοποιείται επίσηςστη μαγειρική σε πολλάφαγητά και για μαρινάρισμα.Είναι το καλύτερο αρωματικό φυτό για το ψητό ψάρι και το συκώτι.
- Mentha spicata (Δυόσμος)
Tαιριάζει με κεφτέδες,
αρνί,τυρόπιτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκύθια, ζυμαρικά, πατάτες
κ.α.
Σαν ρόφημα το χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις δυσπεψίας
καιδιάρροιας.
Θεωρείται ότι είναι αφροδισιακό.
Ο λαός λέει « με βασιλικό
και δυόσμο στόλισε ο Θεός τον κόσμο»
- Ocimum basilicum (Βασιλικός )
Προέρχεται από την Ινδία και την Ινδονησία και ήρθε στην Ευρώπη από τον Μεγαλέξανδρο.
Το ρόφημα του βασιλικού καταπραΰνει τη νεύρωση στομάχου, τις ημικρανίες και βοηθά στη μνήμη.
Το ρόφημα του βασιλικού καταπραΰνει τη νεύρωση στομάχου, τις ημικρανίες και βοηθά στη μνήμη.
Βοηθά στην παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.
Βασιλικός με λάδι σαν σαλάτα είναι κατά της
δυσκοιλιότητας. Χρησιμοποιείται για αρωματισμό του ελαιολάδου.
Στην Κρήτη κάνουν ντολμάδες
με πλατύφυλλο βασιλικό.
Χρησιμοποιείται επίσης σε τσουρέκια, κομπόστες,
χυμούς φρούτων κλπ.
Πασίγνωστη είναι η ιταλική σάλτσα «πέστο» που έχει ως
κύριο υλικό τοβασιλικό και ταιριάζει σε μακαρονάδες, πατατοσαλάτες,
κρέας, ψάρι κλπ.
- Portulaca oleracea (Γλυστρίδα, αντράκλα)
Πρόκειται για ένα ζιζάνιο που θα το συναντήσουμεσε κήπους, σε
άκρες δρόμων, σε καλλιεργούμενα χωράφια κλπ. σε όλητην Ελλάδα.
Τα φύλλα
και οι τρυφεροί βλαστοί συλλέγονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
Είναι
φυτό μαλακτικό για το στομάχι και τα έντερα.
Η βιολογική σημασία της
γλυστρίδας είναι μεγάλη γιατί εκτός από πολλές βιταμίνες, περιέχει και το
περίφημο οξύ ω3 που κατεβάζει τη χοληστερίνη.
Ακόμη και σήμερα στην Κρήτη φτιάχνουν
γλυστρίδα με γιαούρτι που είναι μία πολύ δροσιστική σαλάτα γνωστή από την
Αίγυπτο του 16ου αιώνα.
- Capparis spinosa L. (Κάπαρη)
Το
μεσογειακό αυτό φυτό απαντάταισε πετρώδεις βιοτόπους, βραχώδεις γκρεμούς,
τοίχους και παραθαλάσσιους βράχους.
Τα τρυφερά μπουμπούκια, τα άνθη
και οι τρυφεροί βλαστοί συλλέγονται το καλοκαίρι και διατηρούνται σε
άλμη και ξύδι (τουρσί).
Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, αλλά
και στη μαγειρική ως άρτυμα σε σάλτσες για ζυμαρικά, ψάρια, κρέατα και
όσπρια.
- Crithmum maritimum (Κρίταμο, αλμύρα)
Είναι ένα πολυετές
παχύφυτο πουφύεται σε βραχώδεις ακτές της Μεσογείου.
Τα φύλλα και οι
νεαροί βλαστοί συλλέγονται και διατηρούνται σε άλμη.
Χρησιμοποιούνται ωμά
σε σαλάτες ή μαγειρεμένα και θυμίζουν αόριστα το μάραθο ή το σέλινο, αλλά
είναι πικρότερα και υφάλμυρα.
Η χρήση του ενεργεί ως
χωνευτικό.
- Foeniculum vulgare (Μάραθο, μάλαθρο)
Φύεται στις
άκρες των δρόμων, σε ξηρές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Είναι από τα βότανα
που χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα από Έλληνες, Αιγύπτιους και άλλους
μεσογειακούς λαούς.
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική και ταιριάζει
πολύ με θαλασσινά, ψάρια, σαλιγκάρια, κρέατα, σούπες
τυροσαλάτες, τυρόπιτες, χορτόπιτες, ζυμαρικά,ρύζι, όσπρια κ.α.
(μαραθόπιτες, μαραθοτηγανήτες).
Επίσης αρωματίζει λάδι, ελιές, τουρσιά,
σαλάτες και τοματοπελτέ. Είναι ορεκτικό, χωνευτικό, διουρητικό, και
τονωτικό.
- Τordyllium apulum (Καυκαλήθρα ή καυκαλίδα)
Είναι ένα λαχανικό με ιδιαίτερα ωραίο
άρωμα που φύεται σε όλη τη Μεσόγειο, σε καλλιεργούμενους αγρούς ή σε άκρες
μονοπατιών.
Συλλέγεται το χειμώνα και την άνοιξη πριν την άνθηση.
Είναι ένα
από τα πιο συνηθισμένα λαχανικά που χρησιμοποιείται σε πίτες,
κα ιχορτόσουπες.
Επίσης μαγειρεύεται με κρέας, και δίνει ιδιαίτερο άρωμα
στη φασολάδα.
Θεωρείται ως ένα αφροδισιακό λαχανικό.
- Urtica urens ( Τσουκνίδα)
Είναι ένα κοινότατο και
παραμελημένο φυτό που απαντάται
παντού, σε υγρές τοποθεσίες, σε
κατοικημένες περιοχές και σε άκρες
δρόμων σε χέρσα αζωτούχα εδάφη σε όλη
τη χώρα.
Τρυφεροί βλαστοί συλλέγονται
Ιανουάριο – Μάϊο (με γάντι)
Αποτελεί πολύτιμη πηγή μετάλλων
Χρησιμοποιείται για πίτες και σούπες.
Είναι ονομαστές οι τσουκνιδόπιτες της
Ηπείρου και Θεσσαλίας και το
τσουκνιδοπίλαφο της Μακεδονίας.
Μπορεί να μαγειρευτεί σαν το σπανάκι
(σπανακόριζο με τσουνίδα) Μπορεί να
χρησιμοποιηθεί και ωμή σε σάλτσα
πέστο.
Ο Ησίοδος έλεγε «να φάς τσουκνίδα για να προστατευτείς από όλες
τιςασθένειες του έτους».
- Eruca sativa (ρόκα)
Όλα τα είδη της
ρόκας έχουν μια ευδιάκριτη, πικάντικη γεύση και χρησιμοποιούνται ευρέως
σαν σαλατικό.
Μπορούν να μπουν σε σούπες μαζί με άλλα χορταρικά ή και να
γίνουν σάλτσα πέστο.
Η πιο χαρακτηριστική χρήση της ρόκας είναι ως
πικάντικη αρωματική ουσία για τις σαλάτες με όλα τα είδη
μαρουλιού.
Όταν καταναλώνεται σε μεγάλη
ποσότητα είναι ισχυρό αφροδισιακό.
- Cichorium intybus (Ραδίκι, πικραλίδα, πικρομάρουλο, πικροράδικο)
Φύεται σε
ακαλλιέργητεςπεριοχές και άκρεςδρόμων μέχρι 1500 m.
Χρησιμοποιούνται
οι ρόδακες των φύλλων του καθώς και η ρίζα.
Χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και πίττες.
Σε μερικά
μέρη τηςΕυρώπης, από τη ρίζα του φυτού φτιάχνουν ένα υποκατάστατο του
καφέ(chicor).
- Cichorium intybus Taraxacum sp. (Ραδίκι, άγριο ραδίκι, πικραλίδα)
Απαντάται σε άκρες δρόμων, σε
ξηρές περιοχές σε όλη την Ελλάδα και συλλέγεται Νοέμβριο – Μάϊο.
Θεωρείται
σπουδαία πηγή καλίου, είναι άριστο διουρητικό και αποτιξινωτικό και
περιέχει βιταμίνες Ακαι C.
Χρησιμοποιείται κυρίως σεπεριπτώσεις
χολολιθιάσεων καινεφρολιθιάσεων.
Είναι εξαιρετικό σαλατικό, αλλά
γίνεται επίσης βραστό, γιαχνί, αυγολέμονο με κρέας ή ψάρι.
Η ελαφριά
πικράδα του μειώνεται αν πρώτα ζεματιστεί και πεταχτεί το πρώτο νερό.
- Cornus mas (Κρανιά)
Οι καρποί τρώγονται νωποί ή ξηροί.
Είναι χυμώδεις, με μια
συμπαθητική όξινη γεύση, ενώ οι πλήρως ώριμοι καρποί έχουν μια γεύση που
μοιάζειμε δαμάσκηνο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζίμε άλλα φρούτα για
την κατασκευή μαρμελάδας.
Επίσης χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός
εξαιρετικού λικέρ.
Ένας άλλος τρόπος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα
κράνα είναι να κρατηθούν στην άλμη και χρησιμοποιηθούν όπως οι ελιές.
Τα
σπέρματα της κρανιάςανακατεμένα σε μια σκόνη χρησιμοποιούνται
ως υποκατάστατο του καφέ.
- Myrtus communis (Μυρτιά)
Πολύκλαδος
θάμνος ή δενδρύλιο, που απαντάται σε υγρές περιοχές της Μεσογείου και
χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο άρωμά του (αιθέρια έλαια).
Ιερό φυτό της
αρχαιότητας που συνδέθηκε με πολλές θεότητες και ιδιαίτερα με
την Αφροδίτη.
Φύλλα και καρποί του συλλέγονται κατά το φθινόπωρο και το
χειμώνα όταν ωριμάσουν.
Με τα
φύλλα της μυρτιάςή και με τους καρπούς αρωματίζονται φαγητά, κρέατα,
λουκάνικα, κυνήγι, ψάρια, τυριά, τυρόπιτες, κρασιά, λικέρ κ.α.
Επίσης
μπορούμε να ψήσουμε κρέας ή ψάρια σε φούρνο πάνω σε φύλλα μυρτιάς.
- Sambucus nigra (Σαμπούκος, κουφοξυλιά, αφροξυλιά, φροξυλιά, φροξυλάνθη)
Eίναι αυτοφυές σε δροσερές δασώδεις τοποθεσίες,
σε όχθες χειμάρων και άκρες καλλιεργειών.
Τα άνθη του έχουν
έντονη και ευχάριστη μυρωδιά λόγω αιθερίων ελαίων.
Χρησιμοποιείται περισσότερο στη ζαχαροπλαστική για να
αρωματίσει κέικ, μπισκότα, χυμούς φρούτων, γαλατόπιτες κλπ.
Επίσης θεωρείται αρωματικό του κρασιού και του ξυδιού..
και με τα βότανα τση γης γιατρεύονται τα πάθη».
No comments:
Post a Comment