Thursday, 8 August 2019

Η Κηπουρική είναι η καλύτερη Ψυχοθεραπεία

... ενδυναμώνοντας σώμα και πνεύμα.
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημοσίευσε έρευνα που έγινε από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Brigham and Women’s Hospital. Η έρευνα επιβεβαίωσε επιστημονικά, ότι όσοι ζουν σε περιοχή με πολύ πράσινο έχουν καλύτερη σωματική και πνευματική υγεία.
Ο Tim Lang του Κέντρου για την Πολιτική Τροφίμων του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου, τονίζει πως η τακτική επαφή με φυτά, ζώα και το φυσικό μας περιβάλλον, μπορεί να βελτιώσει την σωματική και ψυχική μας υγεία.
Μάλιστα τονίζει τις ευεργετικές ιδιότητες της κηπουρικής για παιδιά και ενήλικες με σωματικά ή πνευματικά προβλήματα υγείας. 
Αυτές οι δραστηριότητες απαλύνουν τα συμπτώματα σοβαρών ασθενειών, προλαμβάνουν άλλες και φέρνουν τον ερασιτέχνη κηπουρό σε επαφή με τεχνικές που τους βοηθούν να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους.

Στο Λονδίνο δε, οι παθολόγοι έχουν φτάσει στο σημείο να γράφουν (ναι, συνταγογραφούν!) κηπουρική σε Δημοτικούς Κήπους και σε κήπους νοσοκομείων που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμοι για τους ασθενείς τους, όσον αφορά την πνευματική υγεία και την ήπια σωματική εργασία.


ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΕΡΧΕΣΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ, ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓΧΩΔΗ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.

Οι 3 λόγοι που η κηπουρική αποτελεί ψυχοθεραπεία


Το χώμα είναι… αντικαταθλιπτικό!
Η επαφή με το χώμα έχει αποδειχθεί ότι έχει τις ίδιες επιθυμητές ενέργειες στον εγκέφαλο, όπως τα αντικαταθλιπτικά! 
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ σε συνεργασία με το Κολέγιο του Λονδίνου, ανακάλυψαν πως η επαφή με βακτήρια του χώματος, άλλαζε την συμπεριφορά ποντικιών, όπως όταν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά.
Πιο συγκεκριμένα το Μυκοβακτηρίδιο vaccae ενεργοποιούσε μια ομάδα νευρώνων που με την σειρά της παρήγαγε, την «ορμόνη της ευτυχίας», γνωστή ως σεροτονίνη!
Καταλαβαίνεις τώρα γιατί χαίρονται τα παιδιά όταν παίζουν με το χώμα;

Οι κηπουροί προσλαμβάνουν το βακτήριο τόσο μέσω της αναπνοής, όσο και με την επαφή με τα χέρια. Αν τα πειράματα με τα ποντίκια έχουν (χρονικά) εφαρμογή στον άνθρωπο, οι «παρενέργειες» του μυκοβακτηριδίου διαρκούν για 3 εβδομάδες. 
Τα ίδια μικρόβια του vaccae ερευνώνται αν τυχόν βελτιώνουν την γνωσιακή λειτουργία, την Νόσο του Κρον και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η κηπουρική είναι ξεγνοιασιά και συνειδητότητα
Αν έχεις μια πολύ σημαντική απόφαση να πάρεις, ρίξτο στην κηπουρική. Καθώς αποσπά την προσοχή μας από τα προβλήματα της καθημερινότητας, η κηπουρική μειώνει το άγχος, τις πιθανότητες κατάθλιψης, χαλαρώνει την αϋπνία και ενισχύει την παραγωγικότητα.
Συνεκδοχικά η κηπουρική μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις, μακριά από παράγοντες που θολώνουν την κρίση μας.
Η ψυχοθεραπεύτρια Hilda Burke τονίζει πως η κηπουρική ενισχύει την συνειδητότητα.

Δηλαδή το να επικεντρώνεις στην στιγμή, μπλοκάροντας τα αρνητικά συναισθήματα ή τις έγνοιες. Συνεχίζει λέγοντας πως η κηπουρική είναι μοναδική καθώς μας συνδέει με την γη. 
Η επαφή μας με την γη είναι σημαντική, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εξελιχθεί σε σχέση εξάρτησης με αυτήν, την ίδια στιγμή που η φροντίδα ενός φυτού από σπόρο σε φυτό, μας βοηθά να φιλοσοφήσουμε κάποια πράγματα και να μάθουμε να είμαστε υπομονετικοί.

Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
Η κηπουρική μας υποχρεώνει να χρησιμοποιήσουμε δεκάδες περιοχές του εγκεφάλου μας μαθαίνοντας, λύνοντας προβλήματα και αποκτώντας αισθητηριακή συνείδηση, κρατώντας τον εγκέφαλό μας ενεργό. 
Για αυτό και προτείνεται σε ασθενείς με άνοια ή Αλτσχάιμερ.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Psychiatry Investigation δείχνει ότι οι αγροτικές εργασίες μειώνουν το επίπεδο του πόνου, μειώνουν την διάσπαση προσοχής, μειώνουν το στρες και…τα χτυπήματα από πτώσεις(!)

Η κηπουρική χρησιμοποιείται στο μετατραυματικό και το χρόνιο στρες ως μέρος της θεραπείας, ενώ πάσχοντες από άνοια που ανιχνεύτηκε νωρίς, διατήρησαν την μνήμη και την συγκέντρωση ως είχαν, βελτιώνοντας την διάθεση και την κοινωνικότητα.

decoration

No comments:

Post a Comment