Monday, 25 January 2021

Φουντώνουν τα κινήματα εναντίον των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο

Όχι και από το σύλλογο της Αθήνας 

«Kεραυνός εν αιθρία» έπεσε η είδηση ότι έχει υποβληθεί αίτημα στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών σε τοποθεσία από τις πιο αξιόλογες και αναπτυσσόμενες του Μαινάλου μεταξύ Στεμνίτσας και Χρυσοβιτσίου

Τις πιο όμορφες και τις πιο υπερήφανες βουνοκορφές της Αρκαδίας πάνε να τις ταπεινώσουν και να τις εξευτελίσουν με την εγκατάστασης 54 ανεμογεννητριών, αδηφάγες κερδοσκοπικές εταιρίες με την συναίνεση της κυβέρνησης αδιαφορώντας για τις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην χλωρίδα και την πανίδα του Μαινάλου

Φορείς, σύλλογοι και πολίτες ενώνουν κάθε μέρα την φωνή τους σ ένα βροντερό ΟΧΙ στο έγκλημα που προετοιμάζουν

Οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες

Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

  • Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
  • Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
  • Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
  • Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
  • Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.
  • Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
  • Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
  • Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες.

mygdalia

Friday, 22 January 2021

Primula veris - Πρίμουλα

Το είδος Primula Veris, ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των primulaceae που φύεται σε υψόμετρα 700 - 2.300 μέτρια σε δασικές περιοχές. Βρίσκεται σε αρκετά ορεινά σημεία της χώρας και θεωρείται «χαμηλού κινδύνου». Το φυτό (το «Λουλούδι του Δαρβίνου» ή Πρίμουλα της Άνοιξης) έχει μεγάλη εμπορική αξία, περίπου 50.000 το κιλό αποξηραμένο, το οποίο εμπορεύεται προς Γερμανία και άλλες χώρες.
Πρόκειται για έναν τομέα που μπορεί να αξιοποιηθεί στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, με οργανωμένες καλλιέργειες- φυτείες, δίνοντας εισόδημα στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε νέους που θα θελήσουν να ασχοληθούν στη συγκεκριμένη παραγωγή.

H πρίμουλα είναι πολυετές ποώδες λουλούδι που δίνει τα υπέροχα άνθη του μέσα στο καταχείμωνο από τέλη Δεκέμβρη έως Μάιο και φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και στον κήπο για να δημιουργήσει εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις. Το όνομά της, που προέρχεται από τα λατινικά, επιβεβαιώνει και χαρακτηρίζει την πρώιμη ανθοφορία της.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πρίμουλας;

Η πρίμουλα χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και δίχρωμες ποικιλίες. Στα περισσότερα είδη πρίμουλας το ύψος και η διάμετρος κυμαίνεται μέχρι 30 εκατοστά. Η πρίμουλα πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τα τέλη της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού.

Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η πρίμουλα;

Επιλέγουμε θέσεις προστατευμένες από τον μεσημεριανό ήλιο, καθώς η πρίμουλα χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και υγρασία για να ευδοκιμήσει. Επίσης, τα ζεστά ή ψυχρά ρεύματα αέρα συντελούν στην ξήρανση των φύλλων και των λουλουδιών της πρίμουλας. Μεταφυτεύουμε τις πρίμουλες σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Ενσωματώνουμε στο χώμα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης και ο ζεόλιθος, ενώ παράλληλα προσθέτουμε κομπόστ και κοπριά στο εδαφικά μείγμα.

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και ποια άλλη φροντίδα χρειάζεται η πρίμουλα;

Η πρίμουλα θα χρειαστεί συχνό πότισμα για να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Φροντίζουμε να μη μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Σχετικά με τη λίπανση της, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά τον μήνα. Να σημειώσουμε επίσης πως η πρίμουλα προσβάλλεται από μελίγκρα που κατσαρώνει το φύλλωμα της και αφήνει μελιτώδη εκκρίματα. Για να την προστατεύσουμε ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λιτρο νερό.

Κι ένα μυστικό για την πρίμουλα

Πέραν της καλλωπιστικής της αξίας ως ανθοφόρο καλλωπιστικό φυτό, η πρίμουλα χρησιμοποιείται στην κουζίνα για τα εδώδιμα άνθη της σε σαλάτες καθώς και για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Αναφορές: