H πρίμουλα είναι πολυετές ποώδες λουλούδι που δίνει τα υπέροχα άνθη του μέσα στο καταχείμωνο από τέλη Δεκέμβρη έως Μάιο και φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και στον κήπο για να δημιουργήσει εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις. Το όνομά της, που προέρχεται από τα λατινικά, επιβεβαιώνει και χαρακτηρίζει την πρώιμη ανθοφορία της.
Η πρίμουλα χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και δίχρωμες ποικιλίες. Στα περισσότερα είδη πρίμουλας το ύψος και η διάμετρος κυμαίνεται μέχρι 30 εκατοστά. Η πρίμουλα πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τα τέλη της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού.
• Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η πρίμουλα;
Επιλέγουμε θέσεις προστατευμένες από τον μεσημεριανό ήλιο, καθώς η πρίμουλα χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και υγρασία για να ευδοκιμήσει. Επίσης, τα ζεστά ή ψυχρά ρεύματα αέρα συντελούν στην ξήρανση των φύλλων και των λουλουδιών της πρίμουλας. Μεταφυτεύουμε τις πρίμουλες σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Ενσωματώνουμε στο χώμα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης και ο ζεόλιθος, ενώ παράλληλα προσθέτουμε κομπόστ και κοπριά στο εδαφικά μείγμα.
Η πρίμουλα θα χρειαστεί συχνό πότισμα για να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Φροντίζουμε να μη μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Σχετικά με τη λίπανση της, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά τον μήνα. Να σημειώσουμε επίσης πως η πρίμουλα προσβάλλεται από μελίγκρα που κατσαρώνει το φύλλωμα της και αφήνει μελιτώδη εκκρίματα. Για να την προστατεύσουμε ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λιτρο νερό.
• Κι ένα μυστικό για την πρίμουλα
Πέραν της καλλωπιστικής της αξίας ως ανθοφόρο καλλωπιστικό φυτό, η πρίμουλα χρησιμοποιείται στην κουζίνα για τα εδώδιμα άνθη της σε σαλάτες καθώς και για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών.
Πηγή: aftodioikisi.gr
Αναφορές:
No comments:
Post a Comment