Tuesday, 20 April 2021

Ο Κορωνοϊός, το Θυμάρι, το Δίκταμο και το Φασκόμηλο

Ερευνητές στην Ελλάδα έδειξαν τις αντιιικές επιδράσεις των κρητικών αρωματικών φυτικών ελαίων στο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο coronavirus 2 (SARS-CoV-2) – τον παράγοντα που είναι υπεύθυνος για τη νόσο του Κορωνοϊού (COVID-19).
Η ομάδα ανέφερε ότι ένας συνδυασμός αιθέριων ελαίων από μεσογειακό θυμάρι (Thymbra capitata L. Cav.), Ελληνικό φασκόμηλο (Salvia fruticosa Mill.) και Κρητικό δίκταμο (Origanum dictamnus L.), παρουσίασε αξιοσημείωτη αντιική δράση κατά του SARC-CoV-2.
Επιπλέον, σε μια δοκιμαστική μελέτη που περιελάμβανε ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου, έδειξε ότι η χορήγηση του μείγματος από τα τρία αιθέρια έλαια βελτίωσε σημαντικά τόσο τα γενικά όσο και τα τοπικά συμπτώματα.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη και το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη.
Ο καθηγητής Christos Lionis και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι εάν τα ευρήματα επικυρωθούν σε κλινικές δοκιμές, το μείγμα των ελαίων (που ονομάζεται CAPeo) θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα, φθηνή επιλογή για τη θεραπεία των ασθενών που νοσούν ήπια από τον Κορωνοϊό.

Μια ανεκπλήρωτη ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες
Από το ξεκίνημα της επιδημίας στα τέλη του 2019, έχουν γίνει πρωτοφανείς προσπάθειες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών για την προστασία από τη νόσο, αλλά και τη θεραπεία της λοίμωξης από το SARS-CoV-2.
Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια ενώ διάφορα θεραπευτικά σχήματα βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια προκλινικής και κλινικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, ο Lionis και οι συνεργάτες του λένε ότι, παρόλο που υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, η ανάγκη για φθηνές, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς που νοσούν ήπια και βρίσκονται εκτός του νοσοκομείου παραμένει ανεκπλήρωτη.

Προηγούμενες μελέτες του CAPeo
Ο Lionis και οι συνεργάτες του απέδειξαν πρόσφατα ότι το CAPeo ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στον άνθρωπο. Μελέτες έδειξαν επίσης ότι η θεραπεία με CAPeo ανέστειλε την μετατόπιση των ιικών νουκλεοπρωτεϊνών και διέκοψε τη μεταγραφή των ιικών πρωτεϊνών.

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν ήδη αναφέρει την ασφάλεια της χορήγησης CAPeo (1 ml / ημέρα 1,5% CAPeo σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Τι έκαναν οι ερευνητές;
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης μια δοκιμαστική μελέτη που περιελάμβανε 17 ασθενείς με επιβεβαιωμένο με μοριακό τεστ SARS-CoV-2 σε ήπια μορφή.Τώρα, η ομάδα έχει επεκτείνει τις προηγούμενες μελέτες στο SARS-CoV-2 και αξιολόγησε τις επιδράσεις του CAPeo στα κύτταρα Vero E6 που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Τι βρήκαν;
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το CAPeo άσκησε σημαντική αντιική δράση έναντι του SARS-CoV-2 σε κύτταρα Vero E6 σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με αυτές που ανέφεραν προηγουμένως οι ερευνητές.
Το CAPeo μείωσε την ιική απελευθέρωση στο μέσο καλλιέργειας κατά περισσότερο από 80%.

Ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα, ο Lionis και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν επιπλέον μια αποδεικτική παρέμβαση στην οποία συμμετείχαν 17 ασθενείς με θετικό SARS-CoV-2 με ήπια συμπτώματα του COVID-19 . Η σοβαρότητα και η διάρκεια των γενικών και τοπικών συμπτωμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν για 14 ημέρες.

Αποτελέσματα
Η χορήγηση 1 mL ημερησίως 1,5% CAPeo σε ελαιόλαδο βελτίωσε σημαντικά τα γενικά και τοπικά συμπτώματα μεταξύ των συμμετεχόντων μέχρι το τέλος της μελέτης. Στην αρχή της μελέτης, τα κύρια γενικά συμπτώματα περιελάμβαναν πονοκέφαλο, μυαλγία, αδυναμία και πυρετό, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, λέει η ομάδα. 
Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλα ευρήματα της μελέτης, ο πυρετός ήταν χαμηλός (κάτω από 37,5 ° C) σε όλους τους ασθενείς εκτός από έναν.

Η συχνότητα άλλων συμπτωμάτων (συμπεριλαμβανομένου του γαστρεντερικού, του αναπνευστικού και της μύτης του αυτιού και του λαιμού [ENT]) ήταν επίσης χαμηλή και η σοβαρότητα ήταν ήπια.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σημαντικά γενικά συμπτώματα του COVID-19 – δηλαδή πονοκέφαλος, κόπωση, πυρετός – επιλύθηκαν πλήρως. Αντίθετα, προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι ο πονοκέφαλος και η κόπωση (αλλά όχι ο πυρετός) παρέμειναν και μετά τις 14 ημέρες, ανέφερε η ομάδα.

Επιπλέον, η πλειονότητα τόσο των γενικών όσο και των τοπικών συμπτωμάτων είχε σχεδόν τελειώσει πλήρως στο τέλος της πρώτης εβδομάδας.

botanologika

No comments:

Post a Comment