Monday 29 November 2021

Η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (Αρχαία Στάγειρα) θα μετατραπεί σε... βιομηχανική ζώνη

Ο σύλλογος «Ενεργοί Πολίτες Ολυμπιάδος» είναι μια νεοσύστατη συλλογικότητα, αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από νεαρούς κατοίκους του χωριού της Ολυμπιάδας, Χαλκιδικής. 
Αφορμή της δραστηριοποίησης του συλλόγου αυτού, αποτέλεσε η μεθόδευση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. να αλλάξει το επενδυτικό της σχέδιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα πλέον η Ολυμπιάδα να καθίσταται κύριος αποδέκτης των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από την δραστηριοποίηση της εν λόγω εταιρείας.

Παράλληλα, όμως, προέκυψε και μια σειρά από άλλα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα το μέλλον της Ολυμπιάδας και της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτούς τους λόγους, τον Φεβρουάριο του 2021, δημιουργήθηκε η «Ομάδας Αυτοοργάνωσης Κοινότητας Ολυμπιάδος» στην πλατφόρμα του facebook (πλέον ονομάζεται «Ενεργοί Πολίτες Ολυμπιάδος» στο facebook), όπου μέχρι και σήμερα, κατόπιν συνελεύσεων, τοποθετείται δημόσια για θέματα μεγάλης ποικιλομορφίας που απασχολούν και επηρεάζουν την κοινωνία της Ολυμπιάδος, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του δήμου Αριστοτέλη. 
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν και είναι η δημόσια παρέμβαση και κριτική, διεκδικώντας διαφάνεια και συνεπακόλουθα συμμετοχή στη διαμόρφωση αποφάσεων που λαμβάνονται από θεσμικούς και κρατικούς παράγοντες και καθορίζουν το μέλλον της Χαλκιδικής.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα:
«Έχει μεθοδευθεί και κορυφώνεται στο διάστημα που διανύουμε η μετατροπή του παραλιακού μετώπου της Ολυμπιάδας σε νέα βιομηχανική περιοχή ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών. Η αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές, βασιζόμενες ΜΟΝΟ στο ότι θαλάσσια περιοχή της Ολυμπιάδας, χαρακτηρίζεται χωροταξικά ως Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και μη σταθμίζοντας, ως όφειλε, καθόλου την πλήρη υποβάθμιση που θα επέλθει σε όλο το χερσαίο παραλιακό μέτωπο, το οποίο χωροταξικά είναι περιοχή με κύρια δραστηριότητα τον Τουρισμό – Αναψυχή, προχωρούν σε Περιβαλλοντική Αδειοδότηση νέων Μονάδων. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί προεγκρίσεις σε 7 αιτήματα για χωροθέτηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας, γύρω και εγγύτερα του θαλάσσιου χώρου των Αρχαίων Σταγείρων, ενώ ήδη έχουν προκύψει και δύο Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), καθώς και δύο Άδειες Λειτουργίας. 
Από την νομοθεσία, προκύπτει πληθώρα νομικών επιχειρημάτων για τα οποία η αδειοδότηση και λειτουργία νέων μονάδων στο παραλιακό μέτωπο της Ολυμπιάδας, εγγύτερα των Αρχαίων Σταγείρων, είναι παράνομη, πόσο μάλλον παντελώς ασύμβατη με την ραγδαία τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή και με την ανάγκη διατήρησης των Αρχαίων Σταγείρων ανέπαφων από τέτοιες βιομηχανικές δραστηριότητες. Είναι παράλογο σε ένα φυσικά προικισμένο μέρος όπως η Ολυμπιάδα, στην οποία διεξάγεται ήδη μεταλλευτική δραστηριότητα, να χωροθετηθεί ταυτόχρονα και μία θαλάσσια βιομηχανική Ζώνη στο παραλιακό της μέτωπο. Αν συμβεί αυτό, θα υποβαθμιστεί πλήρως η τουριστική ανάπτυξη του τόπου και θα απαξιωθεί μιας Παγκόσμιας σημασίας Αρχαιολογική περιοχή

Προκειμένου να υποστηρίξουμε τη θέση μας ότι είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση και επέκταση μονάδων υδατοκαλλιεργειών στις παραλίες της Ολυμπιάδας, αναθέσαμε, μαζί με πολίτες και άλλους συλλογικούς φορείς του τόπου μας, τη διαχείριση των υποθέσεων αυτών σε νομικό σύμβουλο, με στόχο την ανατροπή κάθε αδειοδότησης. Κατόπιν ισχυρής πιέσεως, τόσο ο Δήμος Αριστοτέλη όσο και η Τοπική Κοινότητα, τάσσονται κατά της δημιουργίας μονάδων υδατοκαλλιεργειών στην Ολυμπιάδα».
..................
Η προώθηση των υδατοκαλλιεργειών ακριβώς μπροστά στην πρόσοψη του χωριού, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την τοπική κοινωνία, η παρακώλυση της δημιουργίας του αριστοτελικού κέντρου και της ανάδειξης του χώρου των Αρχαίων Σταγείρων, και η εξαίρεση της περιοχής μας από την λήψη μέτρων προστασίας των υδάτινων πόρων, δεν μπορούν να ιδωθούν αποκομμένα από τη Νέα Επενδυτική Συμφωνία, δυνάμει της οποίας μεταφέρεται το κέντρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ολυμπιάδα. Οι άδειες για τις υδατοκαλλιέργειες ήδη προχωρούν παρά την αντίθεση του τοπικού συμβουλίου, του δημάρχου και σύσσωμου του χωριού. Οι εξελίξεις είναι δριμύτατες και οι φωνές μας ως αντίθεση στα σχέδια καταστροφής του τόπου μας δεν έχουν ανταπόκριση».

περισσότερα εδώ

No comments:

Post a Comment