Tuesday, 30 June 2009

Δυόσμος - Ηδύοσμος ο πιπερώδης - Menta Viridis

Δυόσμος - Ηδύοσμος ο πιπερώδης - Menta Viridis

Περιγραφή: Φυτό με βλαστούς και φύλλα πράσινα. Τα φύλλα είναι ωοειδή. Τα άνθη του είναι μικρά ρόδινα ή μωβ ανοιχτό. Βγαίνουν πολλά μαζί σε στάχεις στις κορυφές των βλαστών. Είδος πασίγνωστο στην Ελλάδα όπου καλλιεργείται στις αυλές και στους κήπους  και χρησιμοποιείται στο φαγητό. Όταν το πιάσουμε βγάζει ωραίο ευχάριστο άρωμα. Υπάρχει παντού σαν καλλιεργούμενο και μαζεύεται όλο το χρόνο. Μπορούμε να  τον έχουμε πάντα φρέσκο σε μια γλάστρα ή να τον ξεράνουμε και να τον φυλάξουμε σε ένα βάζο.
Στην αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή μύρου αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο Διοσκουρίδης, ο Ιπποκράτης και ο Πλίνιος το ανέφεραν συχνά ως φυτό με μεγάλη φαρμακευτική αξία και ωραιότατο άρωμα. Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι τους με δυόσμο, πριν καθίσουν να φάνε.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική: είναι τονωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, εναντίον του λόξιγκα, βοηθά στις ημικρανίες και στον πονόδοντο, αν μασήσουμε τα φύλλα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται επίσης στη μαγειρική (κεφτέδες, σάλτσες, ξίδια κ.λπ.).
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά μερικά φύλλα σε ένα μπρίκι νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα μπρίκι καυτό νερό και το αφήνουμε μισή ώρα.
Εξωτερική: ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις που πονάνε, καθώς και στο μέτωπο σε περιπτώσεις πονοκεφάλου. Σε αποστήματα βάζουμε σκόνη από τριμμένα φύλλα. Ο δυόσμος χρησιμοποιείται επίσης στη σαπωνοποιία, τη μυροποιία, τη ζαχαροπλαστική κ.λπ.
Αιθέριο έλαιο: δύο με τρεις σταγόνες ανακουφίζουν με εντριβή τους πόνους των ρευματισμών. Μερικές σταγόνες επίσης σε χλιαρό νερό γίνονται γαργάρα σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, ουλίτιδας και φλεγμονών του ρινοφάρυγγα.

Καθάρισαν από τα ξερόχορτα μόνο το... μισό

Ακόμη δεν έχει καθαριστεί από τα ξερόχορτα το ρέμα Πεντέλης - Xαλανδρίου στο κομμάτι που ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Aμαρουσίου (Πολύδροσο), παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος 
έχει αρχίσει εδώ και δύο μήνες. 
.
Εχει καθαριστεί από τα ξερόχορτα μόνο το... μισό
 .
Σε αντίθεση με τον Δήμο Aμαρουσίου, ο Δήμος Xαλανδρίου έχει ήδη καθαρίσει το κομμάτι του ρέματος το οποίο είναι στην αρμοδιότητά του. Σημειωτέον ότι το σύνορο στο ρέμα μεταξύ των δύο δήμων είναι η εκκλησία του Aγίου Aθανασίου.
Σύμφωνα με το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Aμαρουσίου, ο καθαρισμός της ρεματιάς έχει καθυστερήσει λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου που θα υλοποιήσει το έργο! 
Eνώ προληπτικά ο Δήμος Aμαρουσίου έχει εγκαταστήσει υδροφόρο όχημα στο ρέμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα ενδεχόμενη πυρκαγιά.
.

Φοβούνται
Ωστόσο οι κάτοικοι του Πολύδροσου καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει υδροφόρα στο ρέμα και φοβούνται εκδήλωση πυρκαγιάς, διότι τον Iούλιο του 2005, που ήταν και πάλι ακαθάριστο το ρέμα στην πλευρά κυριότητας του Aμαρουσίου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και κάηκαν 5 στρέμματα δασικής έκτασης.
Tο ρέμα Πεντέλης - Xαλανδρίου, συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων, είναι ένα από τα 70 ρέματα της Aττικής, τα οποία αποτελούν για τον νομό σημαντική περιβαλλοντική κληρονομιά κι έχουν καταντήσει χωματερές και μπαζωμένα οικόπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του YΠEXΩΔE, τα ρέματα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε οάσεις και να δώσουν περισσότερα από 30.000 στρέμματα πρασίνου στον αστικό ιστό.
Ωστόσο, σήμερα, ανάλογα με την εποχή, τα ρέματα μόνο προβλήματα προκαλούν στις περιοχές που ρέουν, καθώς το καλοκαίρι εκδηλώνονται πυρκαγιές από την έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας και τον χειμώνα προκαλούνται πλημμύρες λόγω του μπαζώματος και της αποψίλωσής τους...

Monday, 29 June 2009

Ανθισμένος ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ιθαγενές φυτό και ανήκει στην τάξη Μυρτώδη και στην οικογένεια Μυρτίδες.


Περιλαμβάνει 550 περίπου είδη μεγάλων ως επί το πλείστον δέντρων που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές για εμπορική εκμετάλλευση και για τη σκιά τους.
Τα φύλλα του είναι μακριά , δερματώδη και κρέμονται από το δέντρο. Ο καρπός είναι κάψα που περιβάλλεται από μία θήκη και περιέχει πολλά μικρά σπόρια ενώ τα άνθη όταν ανοίγουν ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα μικρό δοχείο.
Τα φύλλα πολλών ειδών περιέχουν ένα έλαιο γνωστό και σαν ευκαλυπτέλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική σε διάφορα σπρέι κατά της ρινικής καταρροής.
Από τον κορμό κάποιων άλλων ειδών λαμβάνεται η ρητίνη, χρήσιμη στη βυρσοδεψία και στη φαρμακευτική.
Τα δέντρα είναι ψηλά και μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 90 μέτρα και η περιφέρεια του κορμού τα 8 μέτρα.
Ο φλοιός του ευκαλύπτου έχει χρήσεις στη βυρσοδεψία, ενώ το ξύλο του, επειδή έχει την ιδιότητα να είναι σκληρό και στερεό, έχει χρήσεις στη ναυπηγική σε βαριές και ελαφριές κατασκευές, στην κατασκευή αποβάθρων, στη γεφυροποιία, σε τηλεγραφικούς στύλους και σε οικοδομές. Στην Αυστραλία χρησιμοποιείται σαν καύσιμο.
Επίσης χρησιμοποιείται πολύ σε αναδασώσεις γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ενώ παράλληλα δεν είναι ευαίσθητος στις διάφορες ασθένειες.
Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος ευκάλυπτος γκλόμπουλους που φτάνει σε ύφος τα 80 μέτρα.
Έχει ξερό φλοιό που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο και το χρώμα του σταχτίλευκο.
Καλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα και στη Χαλκιδική και βρίσκεται σε δάση και κήπους.
Μερικοί τον φυτεύουν στον κήπο του σπιτιού τους αφού εκτός της σκιάς και της δροσιάς που παρέχει έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει και τα κουνούπια.

Sunday, 28 June 2009

Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο;

Κρυμμένος ο αττικός ήλιος στα σύννεφα 
και η ώρα είναι 13.55, ντάλα μεσημέρι...

Χάνεται η αρχαία Ιερά Οδός

Η αρχαία Ιερά Οδός δεν έχει την τύχη των μαρμάρων του Παρθενώνα. 
Αν και είναι εδώ και κανείς 
δεν έκλεψε κανένα από τα κομμάτια της εντούτοις παραμένει θαμμένη και το τελευταίο διάστημα απειλείται και με καταστροφή από τα έργα της νέας εμπορευματικής 
σιδηροδρομικής γραμμής 
που κατατρώει τα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο. 
.


Αίτημα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν συστήσει την Διαρκή Κίνηση Χαϊδαρίου (http://xaidari.blogspot.com/ ), αλλά και των αρχαιολόγων είναι η ανακάλυψη και ανάδειξη ενός από τους αρχαιότερους δρόμους της Ευρώπης καθώς και η ενοποίησή του με τα υπόλοιπα μνημεία της Δυτικής Αθήνας, τη Μονή Δαφνίου, το Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία και την περιοχή της Λίμνης των Ρειτών (Σημερινή λίμνη Κουμουνδούρου).

Αντίθετα, τις μέρες αυτές βλέπουν τα μηχανήματα της ΕΡΓΟΣΕ να κατασκευάζουν τη νέα εμπορευματική σιδηροδρομική γραμμή και να καταστρέφουν τα εναπομείναντα ίχνη της Οδού. Τις ίδιες μέρες που όλοι ετοιμαζόμασταν για τα λαμπερά εγκαίνια του νέου μουσείου προσπαθώντας να πείσουμε όλο τον κόσμο για την προσήλωσή μας στην προστασία των αρχαιοτήτων μας.

Η ιερά Οδός περιμένει υπομονετικά τη σειρά της και αποτελεί ίσως άπιαστο όνειρο η δυνατότητα να περπατήσουμε ξανά την αρχαία διαδρομή των Ελευσινίων Μυστηρίων, στη μακρά πορεία τους από τον Κεραμεικό ως την πόλη της Ελευσίνας. 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Δημοσίευση: 25-06-2009 17:06
Δημοσίευση: 24-05-2009 13:36
Δημοσίευση: 18-05-2009 23:33
Δημοσίευση: 14-05-2009 13:07
Δημοσίευση: 09-05-2009 14:36
Δημοσίευση: 20-02-2009 11:37
Δημοσίευση: 13-02-2009 09:49
Δημοσίευση: 06-02-2009 14:18

Saturday, 27 June 2009

Tornado Destroys House

Δέος, μπροστά στην καταστροφική δύναμη του ανεμοστρόβιλου
Δέος αλλά και προβληματισμός για την απέραντη  ανοησία μας...

.

Ανεμοστρόβιλοι: Οι κλιματικές αλλαγές «κουβαλούν» ακραία καιρικά φαινόμενα

Τοπικό και μικρής κλίμακας αλλά και από τα πιο βίαια ατμοσφαιρικά φυσικά φαινόμενα ο ανεμοστρόβιλος ή σίφωνας (tornado) σχηματίζεται στις ίδιες ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως και οι καταιγίδες.


Εμφανίζεται με τη μορφή έντονα στροβιλιζόμενης στήλης αέρα, η οποία, κατά κανόνα, σχετίζεται με καταιγιδοφόρο νέφος. Σίφωνες σχηματίζονται και πάνω από τη θάλασσα, οι λεγόμενοι σίφωνες θάλασσας (waterspouts), οι οποίοι όμως είναι λιγότερο ισχυροί συγκριτικά με τους σίφωνες ξηράς (landspouts).
Στην εμφάνιση ανεμοστρόβιλων ή κυκλώνων συμβάλλουν και οι γενικότερες κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη με τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας, οι οποίες συνοδεύονται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας σε συνδυασμό με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο ύψος αποτελούν ιδανικό κλιματικό πλαίσιο για να δημιουργηθεί ένας ανεμοστρόβιλος.
Χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να δημιουργηθεί ένας ανεμοστρόβιλος. Το ύψος του μπορεί να φθάσει το ένα χιλιόμετρο και η διάρκεια ζωής του τα 10 - 15 λεπτά. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις ανεμοστρόβιλων που κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους επί 30 λεπτά.
Η απόσταση που διανύουν είναι συνήθως 5 με 7 χιλιόμετρα και οι πιο ισχυροί μπορούν να διανύσουν ακόμη και 10 χιλιόμετρα. Τις πιο πολλές φορές η έκταση στην οποία προκαλούν τις μεγαλύτερες καταστροφές δεν υπερβαίνει σε μήκος τα 100 με 150 μέτρα. Η ταχύτητα που κινούνται οι ανεμοστρόβιλοι κυμαίνεται από 250 έως 400 χιλιόμετρα την ώρα.
Χωρίζονται σε ανεμοστρόβιλους ξηράς και ανεμοστρόβιλους της θάλασσας. Κάθε χρόνο πάνω από 250.000 άνθρωποι πέφτουν θύματα φυσικών καταστροφών όπως ξηρασία, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι. Οι υλικές ζημιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων φθάνουν τα 50 έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων είναι δυνατή αλλά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους θεωρούνται πολύ δαπανηρά.
Ελληνικό φαινόμενο
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας στον ουρανό της χώρας μας και οι ανεμοστρόβιλοι που θα δημιουργούνται θα είναι περισσότεροι και ισχυρότεροι.
Τα τελευταία 10 χρόνια προκύπτει ότι ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που εκδηλώνονται στην ξηρά και τη θάλασσα (αυτοί λέγονται σίφωνες), κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 20 τον χρόνο.
Σύμφωνα με έρευνα του μετεωρολόγου Μιχάλη Σιούτα (Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών-ΕΛΓΑ-Θεσσαλονίκη-εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό οργανισμό Torro), στην Ελλάδα σημειώνονται ανεμοστρόβιλοι σε διάφορες περιοχές και το φαινόμενο δεν είναι τόσο σπάνιο όσο το θεωρούσαμε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την έρευνα του μετεωρολόγου Μ. Σιούτα, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Atmospheric Research το 2003, ρεκόρ ανεμοστρόβιλων σημειώθηκε στην Ελλάδα το έτος 2002, οπότε και κατεγράφησαν 40 περιπτώσεις.
Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της 5ης Σεπτεμβρίου 2002, όπου σε διάστημα 90 λεπτών παρατηρήθηκαν 13 Σίφωνες θάλασσας στο Κρητικό πέλαγος, στις βόρειες ακτές της Κρήτης μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Αλλα αξιοσημείωτα φαινόμενα που οφείλονται στην εμφάνιση ανεμοστρόβιλων στο παρελθόν ήταν η βροχή ψαριών στην Αλώνα της Φλώρινας στις 13-15 Οκτωβρίου 1951.
Παρόμοιο φαινόμενο βροχής ψαριών που μεταφέρθηκαν με ανεμοστρόβιλο από τη γειτονική λίμνη Δοϊράνη σημειώθηκε και στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου 2002, στην Κορώνα Κιλκίς.
Στις 17/3/2003, βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στην Κεντρική Ευρώπη έδωσε θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερα προβλήματα σημειώθηκαν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα όπου καταγράφηκαν ζημιές σε θερμοκήπια, ζημιές από πτώσεις δέντρων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Στην περιοχή της Καλαμάτας καταγράφηκαν άνεμοι με μέση ένταση 42 κόμβους (9 Μποφόρ - πολύ θυελλώδεις) και ριπές 66 κόμβους. Αποτέλεσμα των πολύ θυελλωδών ανέμων στην περιοχή της Μεσσηνίας ήταν η καταστροφή θερμοκηπίων, πτώση δέντρων και πινακίδων, θραύση υαλοπινάκων σε σπίτια και καταστήματα.
Στις 27/07/2002 ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε κυρίως την πίστα του αεροδρομίου, την ώρα που αποβιβάζονταν οι επιβάτες από αεροσκάφος.
Η πολύ ισχυρή ένταση των ανέμων είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή μετακίνηση του αεροσκάφους, την απομάκρυνση της σκάλας αποβίβασης και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός επιβάτη. Από τον ανεμοστρόβιλο, ο οποίος διήρκεσε περίπου δύο λεπτά, υπέστησαν μικρές υλικές ζημιές τόσο το αεροσκάφος όσο και το λεωφορείο που ανέμενε για να παραλάβει τους επιβάτες.
Πρόσφατο παράδειγμα, ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε την Τέταρτη 25 Μαρτίου τον Ν. Ηλείας, αφήνοντας πίσω του 2 νεκρούς, έναν τραυματία και τεράστιες υλικές ζημιές σε σπίτια και υποδομές.
Oι «Kατρίνες» της υφηλίου
Στις HΠA, όπου γίνεται συστηματική καταγραφή των ανεμοστρόβιλων, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. 
Kατά μέσο όρο, στις HΠA, σημειώνονται περίπου 1.200 ανεμοστρόβιλοι τον χρόνο, προξενώντας ζημιές της τάξης του 1 δισ. δολαρίων. 
H μεγαλύτερη συχνότητα των ανεμοστρόβιλων έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη Bόρεια Aμερική και πιο συγκεκριμένα στις πολιτείες της κοιλάδας του Mισισιπή.
Στην Eυρώπη, οι ισχυροί ανεμοστρόβιλοι είναι φαινόμενο με μικρότερη συχνότητα συγκριτικά με τις Hνωμένες Πολιτείες.  Στην Aγγλία, σημειώνονται περίπου 35 ανεμοστρόβιλοι ετησίως κατά μέσο όρο, συχνότητα που είναι σχετικά μεγάλη, αναλογικά προς την έκταση της χώρας.
Στον ευρωπαϊκό χώρο, με βάση τα μέχρι σήμερα καταγραμμένα δεδομένα, ανεμοστρόβιλοι σημειώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στην Aγγλία, τη Γαλλία, την Oλλανδία, τη Γερμανία και την Iταλία και σε μικρότερο βαθμό στο Bέλγιο και στη Pωσία.

Wednesday, 24 June 2009

Ελεγχος για την πορεία αποκατάστασης της Κορώνειας

Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και καλεί ειδική συνάντηση για να εξετάσει τις καταγγελίες για τα έργα αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής. 
Ελεγχος για την πορεία αποκατάστασης της Κορώνειας

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν κάνει γνωστό πως έχει ήδη αρχίσει να περνά από «κόσκινο» την πορεία υλοποίησης των έργων και την τήρηση ή μη των ευρωπαϊκών Οδηγιών, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα λάβει μέτρα.
Η ειδική συνάντηση για το έργο «Αποκατάσταση λίμνης Κορώνειας Ν. Θεσσαλονίκης» πραγματοποιείται ύστερα από αίτηση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την παραμονή της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης Ταμείου Συνοχής, για να εξετάσει την πρόοδο υλοποίησης του έργου, των λοιπών δράσεων που περιλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση, καθώς και την πορεία εκπλήρωσης των ειδικών όρων που έχουν συμπεριληφθεί.
Την ίδια ώρα έφτανε η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση που είχαν καταθέσει τον περασμένο οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέσω της πράσινης ευρωβουλευτού Σ. Χάσι, για την Κορώνεια.
Στην απάντηση η Επιτροπή παρατηρεί πως το πρόγραμμα για την αποκατάσταση της λίμνης δεν παρέμεινε στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα «λόγω τεχνικών και διοικητικών δυσκολιών».
Παράλληλα αναφέρει πως με δική της πρωτοβουλία έχει αρχίσει να ερευνά αν τηρούνται οι οδηγίες 92/43 (οδηγία οικοτόπων), 2006/11 (για τη ρύπανση από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες στο υδάτινο περιβάλλον) και 91/217 (για τη διαχείριση αστικών λυμάτων). Οπως επισημαίνει, εάν οι σχετικές απαιτήσεις δεν υλοποιούνται, θα λάβει μέτρα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν ικανοποίηση για τη γρήγορη κινητοποίηση της Κομισιόν, αλλά και ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τροποποιηθούν προβληματικά στοιχεία του προγράμματος αποκατάστασης της λίμνης.

Sunday, 21 June 2009

Ποδηλατοδρομία με αίτημα την ελεύθερη είσοδο στις παραλίες

Πρωτότυπη διαμαρτυρία δώδεκα δήμων και κοινοτήτων 
κατά μήκος της παραλίας

Ποδηλατοδρομία στην παραλιακή

Μια πρωτότυπη διαμαρτυρία πραγματοποίησαν την Κυριακή δώδεκα δήμοι και κοινότητες κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Αττικής. Διοργάνωσαν ποδηλατοδρομία από το Παλαιό Φάληρο προς την Παλαιά Φώκαια με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Οι ποδηλάτες κινήθηκαν κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Διακριτική ήταν και η παρουσία της Τροχαίας που διευκόλυνε την κίνηση των ποδηλάτων στη δεξιά λωρίδα του δρόμου. Σε κάθε δήμο απ' όπου διέρχονταν οι ποδηλάτες είχαν οργανωθεί ολιγόλεπτες εκδηλώσεις. Η διαμαρτυρία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8:30 το βράδυ στην παραλία της Βάρκιζας με συναυλία από γνωστούς καλλιτέχνες.

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ανθρωποι, Ζώα, Φύση

Αγαπημένο μου χαμομηλάκι,




Ο άνθρωπος είναι ένα από τα εκατομμύρια είδη του ζωικού βασιλείου που ζουν σ’αυτόν τον πλανήτη. Όλα τα όντα είναι βιογενετικά δημιουργήματα και ακόμα κι αν διαφέρουν φαινομενικά μεταξύ τους, έχουν πολλά πράγματα που τα ενώνουν. Εκτός, από τον ήλιο, τη γη, τον αέρα και το νερό, μοιράζονται και τον ίδιο γενετικό κώδικα. Πάνω από όλα όμως, μοιράζονται το θαύμα της ζωής, που διαπερνά σα ρεύμα όλες αυτές τις εκατομμύρια διαφορετικές μορφές ύπαρξης.

Κάθε ζώο ή ζωή, είναι μια ύπαρξη πλήρης, αυτοτελής και αυτόνομη που εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από διαδικασίες και δυνάμεις άγνωστες και πολύπλοκες. Η δημιουργία αυτού του θαυμαστού κόσμου με όλη αυτή την πανδαισία των χρωμάτων και των σχημάτων, μόνο δέος μπορεί να προκαλέσει, ενώ παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο για όλους μας.
Τα ζώα υπάρχουν στον πλανήτη εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν εμφανιστεί στη γη ο άνθρωπος. Έζησαν αρμονικά μέχρι τη μοιραία στιγμή της υποδούλωσής τους ή, κατ’ευφημισμό, εξημέρωσής τους, περίπου 10.000 χρόνια πριν, όπου ήταν και η απαρχή των δεινών τους. Έκτοτε ζουν μια ολοένα εντεινόμενη κακοποίηση και εκμετάλλευση, ενώ κατά την παρούσα χρονική περίοδο, η βαρβαρότητα που υφίστανται από τον άνθρωπο, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σήμερα πλέον, η πλειοψηφία των ζωικών οικογενειών βιώνει τεράστια ταλαιπωρία. Kάθε χρόνο δισεκατομμύρια ζώα θανατώνονται στο βωμό των ανθρώπινων συμφερόντων, αφού περάσουν τη σύντομη ζωή τους μέσα στην αιχμαλωσία, την εξαθλίωση και τη δυστυχία.

Η συμπεριφορά αυτή του ανθρώπου προς τα ζώα στηρίχθηκε στην αρχή της απαξίωσης της ύπαρξής τους, θεωρώντας ή ανακηρύσσοντας το είδος του ως το πιο εξελιγμένο...από τα εκατομμύρια άλλα είδη! Ορμώμενος από αυτές τις ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις, ο άνθρωπος ήταν πλέον ελεύθερος να χρησιμοποιήσει τα ζώα ως μέσα για την εξυπηρέτηση των σκοπών του. Έτσι τα ζώα, από ελεύθερα, ανεξάρτητα και αυτόβουλα, μετατράπηκαν σε μηχανές και αναλώσιμα υλικά, σε προϊόντα και αντικείμενα χρήσης στην υπηρεσία του ανθρώπινου οικονομικού ανταγωνισμού.

Όμως αυτή η χρησιμοποίηση και η εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο, σηματοδότησε ταυτόχρονα και την αποτυχία του να κατανοήσει τη ζωή στο σύνολό της και να θαυμάσει τη μεγαλοπρέπειά της, διδασκόμενος από τη σοφία και τη συνειδητότητα όλων αυτών των ξεχωριστών μορφών ζωής. Πάνω απ’όλα όμως, σηματοδότησε την αποτυχία του να ταυτιστεί και να συναισθανθεί τον αγώνα τους για την επιβίωση μέσα στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, που κι ο ίδιος ως βασικός υπαίτιος δημιούργησε.
Παράλληλα όμως με αυτή την απίστευτη σκληρότητα προς κάθε μορφή ζωής, ξεκίνησε και αναπτύσσεται, εδώ και μερικές δεκαετίες, ένα παγκόσμιο κίνημα από φιλόσοφους, διανοούμενους, ακτιβιστές και άλλους πολίτες, που αμφισβητεί σθεναρά τις μέχρι τώρα σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση και τα ζώα και επιχειρεί να τις επαναδιευθετήσει, αναγνωρίζοντας πάνω απ’όλα την ανθρώπινη ευθύνη και συμμετοχή στα δεινά που επιφέραμε σ’αυτά. Όσο δε πιο αισθητός γίνεται ο αντίκτυπος αυτών των προβλημάτων, τόσο πιο πιεστικό παρουσιάζεται το καθήκον του προσανατολισμού των ανθρώπινων αξιών προς κατευθύνσεις συνεκτίμησης και συμπερίληψης της φύσης και της ζωής, ως αξίες απόλυτες. Πολλοί στοχαστές εισηγούνται τώρα ένα νέο ηθικό κώδικα, ο οποίος δεν θα διαχωρίζει πλέον τον άνθρωπο από το περιβάλλον του και τους άλλους οργανισμούς, αλλά θα τον τοποθετεί δίπλα τους. Οι διανοητές αυτοί αντιλαμβάνονται τον πλανήτη ως ένα σύνολο το οποίο έχει αφ’εαυτού απόλυτη αξία, ή αυταξία, είτε επειδή απλώς υφίσταται, είτε επειδή ακολουθεί μια εξελικτική διαδικασία. Η απόλυτη αξία ενός δάσους, για παράδειγμα, επιβάλλει τις αντίστοιχες ηθικές υποχρεώσεις και καθήκοντα του ανθρώπου για τη διαφύλαξη και διατήρησή του.

Η φιλοσοφία αυτού του κινήματος θεωρεί ότι και τα ζώα έχουν ανάγκες και συμφέροντα και, κατά συνέπεια, ορισμένα βασικά δικαιώματα (δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην αβλάβεια, στη μη βία κλπ) τα οποία οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται και να τιμούν, όπως ακριβώς σέβονται και τιμούν τα δικά τους. Σ’ένα άρθρο της, η διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων ορίζει πως το κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο- γη, θάλασσα, αέρα- σύμφωνα με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Οι δε ηθικές μας υποχρεώσεις απέναντι στα ζώα απορρέουν από δύο θεμελιώδεις παραδοχές: πρώτον, δεν υπάρχει κανένα χαρακτηριστικό το οποίο να είναι εγγενές του ανθρώπινου είδους και να χαρακτηρίζει μόνο τα ανθρώπινα όντα και, δεύτερον, ακόμη και αν υποτεθεί πως υπήρχε ένα τέτοιο ποιοτικά διακριτικό γνώρισμα που θα ξεχώριζε τους ανθρώπους από τα ζώα, αυτό από μόνο του δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει ή να συνηγορήσει υπέρ οποιασδήποτε κακομεταχείρισης ή σκληρότητας προς αυτά.

Ο απώτερος δε σκοπός του κινήματος είναι να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ζώων και με τις ανάλογες νομοθετικές και θεσμικές ρυθμίσεις, ώστε να σταματήσει οριστικά η εκμετάλλευση και η θανάτωσή τους για τα ανθρώπινα συμφέροντα.
Με το όραμα να συμβάλει στην εδραίωση της ιδέας των δικαιωμάτων της φύσης και των ζώων στον Ελλαδικό χώρο, διοργανώνεται και η ημερίδα: «Άνθρωποι-Ζώα-Φύση: από τον Ανθρωποκεντρισμό στον Οικοβιοκεντρισμό», επιχειρώντας τα εξής:

- να διευρύνει τη συνειδητότητά μας όσον αφορά τη δυστυχία που προκαλούμε στα ζώα και να βαθύνει την κατανόηση, την εκτίμηση και τη συμπόνια μας προς αυτά.

- να θέσει και να επιχειρήσει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων όπως: «Μπορεί η έννοια των δικαιωμάτων να επεκταθεί σε όλη την κλίμακα των όντων;», «Πώς μπορούμε να περάσουμε από τον ανθρωποκεντρισμό στον οικοβιοκεντρισμό;», «Έχει η φύση χρηστική-εργαλειακή αξία για τον άνθρωπο ή έχει μια εγγενή αξία ανεξάρτητα από αυτή που της αποδίδουν οι άνθρωποι;» κ.α.
- να ανοίξει ένα διάλογο ο οποίος θα θέσει ευελπίστως τα θεμέλια για μια διαφορετική αντιμετώπιση όλων των έμβιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της Γαίας, βασισμένη πάνω στις αρχές και τις αξίες του σεβασμού, της ειρηνικής συμβίωσης και της αρμονικής συνύπαρξης.
- να προωθήσει τις ιδέες της βαθιάς οικολογίας και του οικολογικού πολιτισμού, δίνοντας έμφαση στις ορθές σχέσεις του ανθρώπου τόσο με τον εαυτό του, όσο και με το περιβάλλον του και τις υπόλοιπες μορφές ζωής.
Είναι πια καιρός να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με κατανόηση και στοργή και να της δώσουμε πίσω την ελευθερία που τόσο καιρό της στερήσαμε.

Είναι πια καιρός να ανοίξουμε το μυαλό μας στην ιδέα ότι σκοπός μας είναι να αγκαλιάσουμε τη Γαία και τη ζωή στο σύνολό της, ανακαλύπτοντας το μεγαλείο τους και υποκλινόμενοι στη μεγαλοπρέπειά τους.

Ήρθε η ώρα να υπάρξει στον πλανήτη μια παγκόσμια κινητοποίηση όλων των δυνάμεών μας, ώστε με αρμονική συνεργασία να δημιουργηθούν νέες δυνατότητες για το τι είναι εφικτό για τη Γαία και τη ζωή.

Το κλειδί είναι η αγάπη, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός.


Πηγές:


Í Τοm Regan, The Case for Animal Rights, In Peter Singer (ed), In Defense of Animals
New York: Basil Blackwell, 1985, pp. 13-26, http://www.animal-rights-library.com/texts-m/regan03.htm

Í Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Οικολογική Ηθική, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα – Κομοτηνή 2005

Í Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Αν. Καθηγητής, Τ.Ε.Π.Α.Ε., Α.Π.Θ., Περιβαλλοντική Ηθική, Έχουν οι άνθρωποι υποχρεώσεις προς τα μη ανθρώπινα όντα; http://users.kas.sch.gr/evagel /text/sinedrio/ IV_sin_ereynes/19.20-19.40_%20Georgopoulos.pdf

Í Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978

Í Κείμενο πρότασης στην πρόσφατα επιχειρηθείσα αναθεώρηση του συντάγματος για την προσθήκη άρθρου σχετικού με τα δικαιώματα των ζώων, ΣΟΛΩΝ, 2006

Í www.AbolitionistApproach.com

Í http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_rights

Í http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Regan

Í http://www.ecogreens.gr/ekloges/egfiles/AnimalRights.htm


λίγα λόγια για τους ομιλητές...

Τοm Regan

Eπίτιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας όπου δίδαξε από το 1967 έως το 2001. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του θητείας, έλαβε πολλά βραβεία για την επίδοσή του στη διδασκαλία της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τον τιμητικό τίτλο University Alumni Distinguished Professor.

Θεωρείται ο φιλοσοφικός ηγέτης του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων στις Hνωμένες Πολιτείες. Έχει βραβευθεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων και το βραβείο Gandhi για την εξέχουσα συνεισφορά του στο κίνημα το 1986.

Έχει συγγράψει πάνω από είκοσι βιβλία, καθώς και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα, μέσα από τα oποία εξετάζει τι είναι πραγματικά ηθικό και δίκαιο. Οι θεωρίες του για την περιβαλλοντική πολιτική και την ιατρική ηθική αναλύονται συχνά σε φιλοσοφικο-κοινωνικά άρθρα, ενώ τα έργα του περί ευθανασίας και δικαιωμάτων των ζώων αναφέρονται σε πολλά δοκίμια φιλοσοφικής ηθικής. Το βιβλίο του Η Υπόθεση για τα Δικαιώματα των Ζώων επηρέασε σημαντικά το κίνημα της απελευθέρωσης τους. Μέσα σ’αυτό υποστηρίζει ότι τα μη ανθρώπινα όντα είναι «υποκείμενα μιας ζωής», όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, και ότι, εάν θέλουμε να αποδώσουμε αξία στα ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητα από το εάν διαθέτουν λογική ή όχι, τότε, προκειμένου να είμαστε δίκαιοι και συνεπείς με αυτή την ιδέα, πρέπει ομοίως να αποδώσουμε την ίδια αξία και στα μη ανθρώπινα όντα.

Έχει παρουσιάσει εκατοντάδες διαλέξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, ενώ το 2000 του απονεμήθηκε το μετάλλιο William Quarles Holliday Medal, η υψηλότερη τιμητική διάκριση που απονέμει το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας σε ακαδημαϊκό.

Από τα πιο σημαντικά έργα του είναι τα εξής: The Case for Animal Rights (1983), The Struggle for Animal Rights (1988), Defending Animal Rights (2001), and Animal Rights, Human Wrongs: An Introduction to Moral Philosophy (2003). Το τελευταίο του βιβλίο Empty Cages: Facing the Challenge of Animal Rights, έχει χαρακτηριστεί ως «η καλύτερη εισαγωγή στα δικαιώματα των ζώων που γράφτηκε ποτέ» (Jeffrey Masson), «ένα βιβλίο προορισμένο να αλλάξει τη σκέψη των ανθρώπων» (Jane Goodall), και «ένα καυστικό κατηγορώ για την ανθρώπινη μεταχείριση απέναντι στα ζώα» (J. M. Coetzee).

Έχει συμβάλει σημαντικά στην ιστορία της φιλοσοφίας στα τέλη του δέκατου ένατου και αρχές του εικοστού αιώνα. Το βιβλίο του Bloomsbury's Prophet: G. E. Moore and the Development of His Moral Philosophy προωθήθηκε από τον εκδότη του (Temple University Press) τόσο για την απονομή του βραβείου Pulitzer όσο και του βραβείου National Book.


Θεοδόσης Πελεγρίνης


Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας από το 1977.

Κατά τα έτη 2001-2007 διετέλεσε Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ από το 2007 έως σήμερα είναι Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Φιλοσοφία από το 2005.

Συγγραφέας των επιστημονικών έργων Η έννοια του κάλλους στον Δαμάσκιο (1977), Κεφάλαια ηθικής φιλοσοφίας – Η αυτονομία του ηθικού λόγου (1980), Kant’s Conceptions of the Categorical Imperative and the Will (1980), Εμπειρία και πραγματικότητα (1982), Κανονικότητα και μοναδικότητα (1983), Η ανθρώπινη ύπαρξη (1985), Η θεμελίωση του ηθικού βίου (1986), Άνθρωποι, ζώα, μηχανές (1987), Φιλοσοφία και αμφισβήτηση (1992), Μάγοι της φιλοσοφίας (1994), Η μελαγχολία της Αναγέννησης (1995), Ηθική φιλοσοφία (1997), Οι πέντε εποχές της φιλοσοφίας (1997), Παιδιά του Κάιν (2001), Ασκήσεις φιλοσοφίας για τη ζωή και την τέχνη (2002), Νεοπλατωνισμός (2003), Λεξικό της Φιλοσοφίας (2004), Σφηνάκια (2005), Από τον πολιτισμό στην πείνα (2006), Η αιώνια επιστροφή της φιλοσοφίας (2007), Η φιλοσοφία στη σκηνή (2008), Εγχειρίδιο Παθών (2008). Έχει, επίσης, εκδώσει το μυθιστόρημα Το είδωλο του κόσμου (1999) και συλλογή διηγημάτων με τίτλο Δεύτερη επιλογή (1997). Το 2007 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για το έργο του Από τον πολιτισμό στην πείνα.


Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης


Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2009 εξελέγη Λέκτωρ Εφαρμοσμένης Ηθικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από δεκαπέντε επιστημονικά άρθρα σχετικά με τη Βιοηθική, την Ιατρική Ηθική και την Περιβαλλοντική Ηθική. Έργα του: Η Ευθανασία απέναντι στη Σύγχρονη Βιοηθική, εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα – Κομοτηνή 2003, Η ανθρώπινη στάση στη ζωή και στο θάνατο, εκδόσεις RedBlue, Αθήνα 2004, Οικολογική Ηθική, εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα – Κομοτηνή 2005, Περιβαλλοντική Ηθική: Ο Άρνε Νες και η Βαθιά Οικολογία, εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα – Κομοτηνή 2008.

Έλενα Παπανικολάου


Σπούδασε Φιλοσοφία και έκανε μεταπτυχιακό στην αρχαία ελληνική τραγωδία, στο πανεπιστήμιο Cambridge. Το 2004 εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την εποπτεία του καθ. Θ.Ν. Πελεγρίνη. Από το φθινόπωρο του 2008 διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα του τομέα φιλοσοφίας του Φ.Π.Ψ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Αισθητική και Ηθική Φιλοσοφία. Είναι υπό έκδοση το πρώτο της βιβλίο σχετικά με την Τρίτη Κριτική του Καντ.

Γιάννης Ζήσης


Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Από τα βιβλία του μεταξύ άλλων έχουν εκδοθεί τα ακόλουθα: Πράσινο Επιχειρείν, Πράσινη Καμπή Τόμος Α, Ειρήνη και Διανόηση, Πλανητικό και Ανθρώπινο Αδιέξοδο, ο Κόσμος μετά το AIDS και την Οικολογική Καταστροφή, καθώς και το φωτογραφικό άλμπουμ Ωδή στη Φθία, τόπος και τοπία. Αποσπάσματα από την ποιητική του συλλογή Ψυχές της Φύσης (υπό έκδοση), συμπεριελήφθησαν στη μουσική και ποιητική σύνθεση Ένα τραγούδι για το περιβάλλον, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μαζί με τους Ιωάννα Μουτσοπούλου και Ιωάννη Παρασκευουλάκο, συνέταξαν το κείμενο για τα δικαιώματα των ζώων, στο πλαίσιο της πρόσφατα επιχειρηθείσας αναθεώρησης του συντάγματος. Έχει συμμετάσχει και έχει διοργανώσει πολλές διαθεματικές και διεπιστημονικές ημερίδες. Μεταξύ άλλων υπήρξε μέλος της Ελληνικής οργανωτικής επιτροπής του 22ου παγκόσμιου συνεδρίου φυσικής Solvay, που διεξήχθη στους Δελφούς και στην Λαμία το 2001. Η συνέντευξη που πήρε από τον νομπελίστα και μεγάλο διανοητή Ilya Prigogine έχει εκδοθεί σε τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Ιταλικά, Ελληνικά), και ιδιαίτερα στην Ελληνική γλώσσα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τις εκδόσεις Κάτοπτρο. Έχει πάρει συνεντεύξεις από πολλές προσωπικότητες της επιστήμης, της τέχνης, και της πολιτικής στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ με το ραδιοτηλεοπτικό κανάλι ΣΤΑΡ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Δραστηριοποιείται ομαδικά και εθελοντικά στην οικολογία μαζί με συνεργάτες από το 1979 στην Αθήνα και από το 1985 στην Φθιώτιδα (και όχι μόνο) όπου και ζει μόνιμα πλέον. Έχει χρηματίσει μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής ταινιών μεγάλου μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ ECOCINEMA που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το 2003.

Ως μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ έχει εκλεγεί επί σειρά ετών στην Γραμματεία του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), ενώ έχει θητεύσει ως μέλος (γραμματέας) του Δ.Σ. Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα και ως μέλος του Δ.Σ. του (ΑΣΑΟΣ) Ανώτατου Συμβουλίου Απονομής Οικολογικού Σήματος.

Ως εκπρόσωπος των ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ, ή άλλων φορέων έχει εκπροσωπήσει τη χώρα ή άλλους φορείς σε διεθνείς και εθνικές διαβουλεύσεις ή συνέδρια. Ως μέλος της Γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ πρωτοστάτησε για την από κοινού συνδιοργάνωση των ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ, ΠΟΦΥΖΩ και ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, της ημερίδας Άνθρωποι Πόλεις Ζώα, που αποτέλεσε την αφετηρία και για την πρωτοβουλία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματος σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων.

Έχει συμμετάσχει σε δράσεις για την πράσινη απασχόληση, την πράσινη κατάρτιση και εκπαίδευση και την κοινωνική οικονομία. Είναι εθελοντής σε φιλοζωικές δράσεις καθημερινά.

Thursday, 18 June 2009

Κτηνωδία δίπλα μας ...

Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2009

Σκυλιά βασανισμένα μέχρι θανάτου,
κρεμασμένα με σκοινί από δέντρα και φράχτες να αργοπεθαίνουν.
Τρία πρωτοφανή περιστατικά βασανισμού σκύλων έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στον Τρυπητό και τα Έξω Μουλιανά Σητείας, καθώς και στην περιοχή Μαλλίων Κρήτης.
 
Τα τοπικά φιλοζωϊκά σωματεία έχουν υποβάλλει καταγγελία στην αστυνομία και απευθύνουν έκκληση σε όποιον έχει πληροφορίες για τους δράστες της απίστευτης κτηνωδίας να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές.
Το τελευταίο περιστατικό αναφέρθηκε στην περιοχή Μαλλίων Κρήτης, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.
Σκυλιά βρέθηκαν βασανισμένα, σε κατάσταση αποσύνθεσης, κρεμασμένα με σκοινί και καρφωμένα σε φράχτη.
Η Αναστασία Μπομπολάκη, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 100 Φιλοζωικών Σωματείων, έχει δηλώσει πως πρόκειται να σταλεί επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και προς τις αρμόδιες επιτροπές της ΕΕ.
Το πρώτο περιστατικό είχε σημειωθεί στον Τρυπητό Σητείας, όπου πέντε σκυλιά βρέθηκαν κρεμασμένα από μια ελιά.
Ο τρόπος με τον οποίο ήταν κρεμασμένα τα σκυλιά, που πατούσαν ελάχιστα στο έδαφος, υποδεικνύει, λένε οι κτηνίατροι που είδαν την αποτρόπαια σκηνή πως τα σκυλιά υπέφεραν επί οκτώ ώρες μέχρι τον αναπόφευκτο θάνατό τους.
Αλλος ένα σκυλί βρέθηκε αργότερα κρεμασμένο με τον ίδιο τρόπο στα Έξω Μουλιανά Σητείας.

Πολίτες απευθύνουν έκκληση στις δημοτικές Αρχές Σητείας να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες για να βρεθούν οι δράστες και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους μέσω υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και blogs.
 
vrachassi
Αναρτήθηκε από iraklio web radio

Tuesday, 16 June 2009

"Ο στρατηγός άνεμος" και ο θεός της βροχής

Και μας βλέπω στολισμένους ...
.
.
να τον παρακαλάμε ...
.
.
όλο το καλοκαίρι ... να βρέχει....

.

Monday, 15 June 2009

Ξεσηκωμός πολιτών εναντίον τσίρκου

Αλλάζει ονόματα και συνεχίζει να περιοδεύει το τσίρκο Massimo, που κακοποιούσε άγρια έναν ελέφαντα στη Φλώρινα. Αυτές τις μέρες συνεχίζει την περιοδεία του ως «Αmerican Show» στον Δήμο Αισωνίας Μαγνησίας και οι υπάλληλοί του επιτίθενται σε μέλη οικολογικών οργανώσεων και πολίτες που διαμαρτύρονται για την παρουσία του και την κακοποίηση των ζώων, τα οποία κρατούνται σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αρχές δεν έχουν επέμβει και δεν έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία του. Ο δήμος για μερικές χιλιάδες ευρώ έδωσε άδεια, αλλά η νομαρχία μπορεί να το κλείσει», δήλωσε στο «Εθνος» ο Παναγιώτης Κολώνιας, μέλος των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας, που χθες το βράδυ συμμετείχαν -μαζί με άλλες οργανώσεις- σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το τσίρκο.
«Οι υπάλληλοί του μας βιντεοσκοπούν και προκαλούν, θέλοντας να μας φοβίζουν, αλλά εμείς δεν σταματάμε μέχρι να φύγει από την περιοχή. Θεωρούμε επίσης αδιανόητο τα τσίρκα να μπορούν να μπαίνουν στα σχολεία και να μοιράζουν διαφημιστικό υλικό», μας είπε ο κ. Κολώνιας. Αλλωστε, μόλις πριν από μία εβδομάδα υπάλληλοι του τσίρκου ξυλοφόρτωσαν νεαρούς που διαμαρτύρονταν για τον εξευτελισμό των ζώων και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσής τους, σε μία ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε έξω από τις εγκαταστάσεις του. Ενας νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ ο Δήμος Βόλου επέβαλε πρόστιμο στους υπεύθυνους του τσίρκου γιατί τοποθέτησαν αφίσες και banners χωρίς προηγούμενη άδεια.
 

Friday, 12 June 2009

H τέχνη της Φύσης

Η Ιστορία της Τέχνης καθρεφτίζει τη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση, από την εποχή που αυτός ζούσε στα σπήλαια. Και δεν αφήνει το παραμικρό κενό. Το ενδιαφέρον είναι ότι ταυτόχρονα καταγράφει με ακρίβεια τη γέννηση της οικολογικής συνείδησης

Δέος! αυτό είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που εξαρχής νιώθει ο άνθρωπος για τη Φύση και που το φανερώνει καθαρά με την Τέχνη. Χρειάστηκε να φτάσει ο 19ος αι. για να κοιτάξει σαν ίσος προς ίσον το φυσικό του περιβάλλον και να το απεικονίσει ρεαλιστικά.
Η μεγάλη αλλαγή επέρχεται χάρη σε δύο γεγονότα. Το πρώτο ήταν η ίδρυση εργαστηρίου τοπιογραφίας στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι, το 1816, και η ταυτόχρονη θέσπιση του Μεγάλου Βραβείου Ιστορικής Τοπιογραφίας που απονεμόταν για τα επόμενα περίπου 50 χρόνια. Το δεύτερο ήταν η δημιουργία της Σχολής του Μπαρμπιζόν, το 1836, από τον ζωγράφο Τεοντόρ Ρουσό. Οι καλλιτέχνες «της Βηθλεέμ της σύγχρονης Τέχνης», όπως την είχε ονομάσει τότε ο ζωγράφος Ζιλ Μπρετόν, διαμένουν στα πανδοχεία της περιοχής και κάθε μέρα στήνουν τα καβαλέτα τους στο δάσος του Φοντενεμπλό για να το ζωγραφίσουν με τόση ακρίβεια, που τα έργα τους καταλήγουν να αποδίδουν με φωτογραφική πιστότητα το θέμα τους. Τα περίπου 50 χλμ. που χωρίζουν το Μπαρμπιζόν από το Παρίσι, «την πρωτεύουσα του 19ου αι.», όπως την ονόμαζε ο φιλόσοφος Ουόλτερ Μπέντζαμιν, είναι ελάχιστα για να αναχαιτίσουν την ορμή του νέου καλλιτεχνικού ρεύματος. Ετσι, από το Παρίσι ο νατουραλισμός και ο υπαιθρισμός απλώνονται παντού. Το κλισέ του ζωγράφου, με τον μπερέ και την οβάλ παλέτα ανά χείρας, που ζωγραφίζει στην ύπαιθρο την ύπαιθρο, γίνεται παγκόσμιο.

 
Η μακρόχρονη επίδραση του ρομαντισμού είχε καταφέρει να επιβάλει και αυτήν την άλλη καλλιτεχνική ματιά: το Ωραίο βρίσκεται πια στην ανέγγιχτη Φύση. Η «γραφικότητα των τοπίων» και «το ανυπέρβλητο της ανεπιτήδευτης φυσικής ομορφιάς» είναι οι νέοι αισθητικοί κανόνες. Επιπλέον, οι ζωγράφοι του Μπαρμπιζόν έχουν τόση απήχηση που καταφέρνουν να επιδράσουν και σε θέματα που ξεφεύγουν των «αρμοδιοτήτων» τους. Ετσι, το 1853, επιτυγχάνουν, ύστερα από πολλές πιέσεις, να ληφθούν κρατικά μέτρα προστασίας της ομορφιάς του δάσους του Φοντενεμπλό. Η Τέχνη έχει καταφέρει την πρώτη της ευθέως «πολιτική» οικολογική παρέμβαση.
Η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης αρχίζει να διαγράφεται όλο και πιο καθαρά και το 1872, το πάρκο Yellowstone στις Η.Π.Α. ανακηρύσσεται εθνικός δρυμός, ο πρώτος επίσημος στην παγκόσμια ιστορία. Το παράδειγμα ακολούθησαν κι άλλες χώρες, όλες τους στην αμερικανική ήπειρο. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την εξής σχηματοποίηση των διαδικασιών: η Γαλλία γεννά τις ιδέες, η Γερμανία μελετά την πρακτική εφαρμογή τους (γιατί πρώτοι οι Γερμανοί δασονόμοι ασχολήθηκαν με την ορθολογιστική εκμετάλλευση των δασών) και η Αγγλία φροντίζει για τη διάδοσή τους διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό το ότι εκείνη την περίοδο οι Αγγλοι έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα της οικολογίας. Ωστόσο, οι όποιες οικολογικές ευαισθησίες της εποχής οδηγούσαν σε πρακτικές προστασίας της Φύσης «ελέγχονταν» από τα ευρωπαϊκά κράτη μόνο στις αποικίες τους -δηλαδή, «στου κασίδη το κεφάλι»- και χρειάστηκε να περάσει πολύ χρόνος μέχρι να μεταλλαχθούν σε νόμους με ισχύ στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου.
Στα τέλη του 19ου αι., ο ιμπρεσιονισμός, που διαδέχτηκε τη σχολή του Barbizon ως κυρίαρχο καλλιτεχνικό ρεύμα, δεν έπαψε να κοιτάζει τη Φύση. Η διαφορά βρισκόταν κυρίως στους περαιτέρω συμβολισμούς των ζωγραφικών συνθέσεων. Υπόδειγμα της νέας τάσης είναι το περίφημο έργο του Μανέ, «Πρωινό στη χλόη». Σε αυτό, η ρεαλιστική απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος εξακολουθεί να έχει φωτογραφική πιστότητα, ενώ η συμβολιστική εισάγεται από τις ανθρώπινες φιγούρες. Αργότερα, η καλλιτεχνική αναζήτηση των ιμπρεσιονιστών θα στραφεί στην εξεζητημένη τεχνοτροπία και στη συμβολική αξία του τοπίου που απεικονίζεται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τάσης είναι οι αγροί με τα στάχυα του Βαν Γκονγκ.
Τα μεγάλα κινήματα της Τέχνης του 20ού αι. θεώρησαν τη ρεαλιστική τοπιογραφία πεπαλαιωμένο είδος και το μετέθεσαν στα αζήτητα. Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι η Φύση δεν έπαψε ποτέ να προσφέρει απλόχερα έμπνευση στους καλλιτέχνες, αλλά η απεικόνισή της ακολουθεί νέες νόρμες και κανόνες. Η τέχνη στρατεύεται κυρίως στην πολιτική και χρειάζεται η κοινωνική επανάσταση του τέλους της δεκαετίας του ‘60 για να αρχίσει να δείχνει όλο και πιο επιτακτικά το ενδιαφέρον της για την οικολογία. Εν τω μεταξύ, έχει επέλθει ο περίφημος «θάνατος της ζωγραφικής», οπότε σήμερα που η Τέχνη επιδιώκει με νύχια και με δόντια να εκφράσει όλο και πιο μαχητικά τις οικολογικές της ανησυχίες, προκειμένου να επηρεάσει πολιτικές και συνειδήσεις, αυτό καταγράφεται λιγότερο από ποτέ σε ζωγραφικές συνθέσεις.
Την τελευταία διετία, στην Ελλάδα, εκπονείται ένα πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο κίνησε το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου και έτυχε ιδιαίτερης προβολής. Πρόκειται για τη μελέτη έργων ζωγραφικής παλαιών σπουδαίων ζωγράφων, με στόχο την εκτίμηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στους περασμένους αιώνες, κατά τους οποίους δεν υπήρχαν άλλες μετρήσεις. Το αυτό πρόγραμμα διευθύνει ο ακαδημαϊκός και διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός. Η έρευνα βασίζεται στο γεγονός ότι κατά τις μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις -περίπου τρεις κάθε αιώνα- η τέφρα εκτινάσσεται σε πολύ μεγάλα ύψη στην ατμόσφαιρα και οι άνεμοι τη διαχέουν παντού, δημιουργώντας ένα στρώμα που περιβάλλει τον πλανήτη. 
Το αποτέλεσμα είναι πολύ κόκκινα ηλιοβασιλέματα 
σχεδόν σε όλη τη Γη.
Η μελέτη 550 πινάκων που ζωγραφίστηκαν τα προηγούμενα 500 χρόνια, και απεικονίζουν κυρίως στιγμιότυπα της δύσης του ηλίου, οδήγησε στη διαπίστωση ότι ύστερα από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις όλοι οι ζωγράφοι παρουσιάζουν στα έργα τους μια στατιστικά σημαντική αύξηση των λόγων του κόκκινου χρώματος προς το πράσινο. 
Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πηλίκο απεικονίζει επακριβώς το αναμενόμενο στην πραγματική ατμόσφαιρα. Ετσι, η ζωγραφική υπηρετεί την οικολογική έρευνα και από μια άλλη οδό, που βρίσκεται εκτός του χάρτη της ιστορίας της.
 
Γιάννης Κωνσταντινίδης

Χονολουλού: Επεκτείνονται οι προστατευόμενες περιοχές για τη φώκια Monachus της Χαβάης

Λίγο πριν από την εξαφάνιση,
καλά τα νέα για τη ξαδέλφη της μεσογειακής φώκιας

 Η προστατευόμενη έκταση για την φώκια Monachus της Χαβάης -ξαδέλφης της μεσογειακής φώκιας- επεκτείνεται σε παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές στα κύρια νησιά του αρχιπελάγους, ανακοινώνει την Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση.

Μόλις 1.200 άτομα αριθμεί ο μοναδικός πληθυσμός του είδους στα αμερικανικά νησιά του Ειρηνικού. Μέχρι σήμερα η προστατευόμενη περιοχή που οριοθετήθηκε το 1986 περιοριζόταν στα Βορειοδυτικά Νησιά της Χαβάης.

Η φώκια της Χαβάης Monachus schauinslandi ανήκει στο ίδιο γένος αλλά σε διαφορετικό είδος από τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η οποία επίσης απειλείται με εξαφάνιση. Ένα τρίτο συγγενικό είδος, η φώκια Monachus tropicalis που ζούσε κάποτε στην Καραϊβική αριθμούσε κάποτε 250.000 άτομα, δεν έχει θεαθεί από το 1952 και πέρυσι κηρύχθηκε εξαφανισμένο είδος.

Η Monachus της Χαβάης βρίσκεται σε κρίσιμο κίνδυνο και δεν αποκλείεται να έχει την ίδια τύχη, καθώς ο πληθυσμός της φθίνει με ρυθμό 4% και θα μπορούσε να πέσει κάτω από τα 1.000 άτομα και να αποσταθεροποιηθεί σε 3 με 4 χρόνια. 

Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ εντάσσει τη φώκια Monachus schauinslandi υπό την προστασία της νομοθεσίας για τα απειλούμενα είδη. 
Δεν απαγορεύει την πρόσβαση στην προστατευόμενη περιοχή, εμποδίζει όμως οικοδομικές και άλλες δραστηριότητες.

 πηγή 

Newsroom ΔΟΛ

SOS επιβίωσης

Πριν μερικά χρόνια αν ρωτούσες κάποιον 
για την υπερθέρμανση του πλανήτη 
και τις επιπτώσεις που θα είχε 
η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, 
θα χαρακτήριζε τις επιστημονικές προβλέψεις,
στην καλύτερη περίπτωση, υπερβολικές 
και στη χειρότερη σενάρια επιστημονικής φαντασίας. 

Ωστόσο οι έρευνες της επιστημονικής κοινότητας αλλά και οι ετήσιες εκθέσεις των παγκόσμιων και περιφερικών οργανισμών, δείχνουν σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μια μελλοντική απειλή, αλλά ένα σημερινό φαινόμενο σε συνεχή εξέλιξη, το οποίο ευθύνεται ήδη για 300.000 θανάτους κάθε χρόνο, ενώ επηρεάζει αρνητικά τη ζωή 325 εκατομμυρίων ανθρώπων.
 

Σύμφωνα με την πρώτη συνθετική μελέτη των άμεσων επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου στην ανθρώπινη διαβίωση, το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ υπό τον πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση που έχει ίσως αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος μας.

Όπως τονίζεται τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται, αλλοιώνοντας τον ανθρώπινο ζωτικό χώρο και ευθύνονται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως με άμεσο και έμμεσο τρόπο.

Ενδεικτικό είναι ότι οι μισοί από τους 300.000 ετήσιους θανάτους αποδίδονται στην πείνα, με δεύτερο σημαντικότερο αίτιο την εξάπλωση των ασθενειών.
Όσο για το κόστος της υπερθέρμανσης, υπολογίζεται σε 125 δισ. δολάρια το χρόνο.
Μέχρι το 2030 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι θάνατοι ενδέχεται να φτάσουν και τις 500.000 ετησίως, το οικονομικό κόστος τα 600 δισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που θα υποφέρουν από τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών τα 660 εκατομμύρια.
Η έλλειψη νερού, η πείνα και οι επιδημίες αναμένεται να προκαλέσουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, με σοβαρότατες συνέπειες για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υιοθετήσει τις επόμενες μέρες την πρώτη απόφαση που συνδέει τις κλιματικές αλλαγές με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Στην έκθεση θα επισημαίνεται η άμεση ανάγκη επανεξέτασης των στόχων της παγκόσμιας ανάπτυξης στη χιλιετία που διανύουμε, άναγκη που γίνεται πιο επιτακτική μετά και τα αποτελέσματα μελέτης του ΟΟΣΑ, που δείχνει ότι πολλά αναπτυξιακά προγράμματα δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ ακριβώς εξ αιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ προτείνει την εκτροπή κεφαλαίων της διεθνούς βοήθειας από την ανάπτυξη προς προγράμματα προσαρμογής των ευάλωτων χωρών στις νέες συνθήκες.
Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε εν όψει του νέου γύρου κλιματικών διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα στη Βόνη, με απώτερο στόχο μια νέα συνθήκη για τη μείωση εκπομπών καυσαερίων στη σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.


Γράφει ο Δημήτρης Αλεξόπουλος 
01.06.09

Thursday, 11 June 2009

Φωτιά σε περιοχή «φιλέτο» στην Πάρνηθα.

Ξέσπασε, χθες το μεσημέρι, στους πρόποδες του βουνού και τέθηκε υπό έλεγχο δύο ώρες αργότερα. Σίγουρα δεν ήταν τυχαίο γεγονός, λένε οι κάτοικοι

Τα τελευταία χρόνια το πράσινο της Πάρνηθας σιγά σιγά αφανίζεται από τις πυρκαγιές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, και όπως λένε κάτοικοι της περιοχής των Αχαρνών, εάν δεν σταματήσει η καταστροφή της, σύντομα θα μιλάμε για όρος με λίγες συστάδες δέντρων και πολλά κτίσματα...
Η χθεσινή πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο δύο ώρες μετά την εκδήλωσή της και ο εναπομείνας πνεύμονας πρασίνου της Αττικής σώθηκε και δεν βιώσαμε καταστάσεις σαν αυτές του καλοκαιριού του 2007, όπου τεράστια πευκόφυτη έκταση έγινε στάχτη...
Στη διάσωσή του συνετέλεσε η άμεση επέμβαση των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων και το γεγονός ότι χθες ο άνεμος που είχε ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες είχε κοπάσει.
Από τη φωτιά καταστράφηκαν περίπου είκοσι στρέμματα με αραιή βλάστηση και θάμνους και τρία με πεύκα.
Η έκταση που κάηκε χθες μπορεί να είναι μικρή, ωστόσο, με τις μικρές φωτιές που ξεκινούν από τους πρόποδες, σιγά σιγά, χρόνο με τον χρόνο, το πράσινο ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, ενώ πίσω του, στα καμένα, «φυτρώνουν» κατοικίες και ταβέρνες...
Όσον αφορά τα αίτια που προκάλεσαν τη χθεσινή φωτιά, οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως είναι βέβαιοι ότι δεν οφείλονται σε τυχαίο γεγονός.
Οι πρώτες φλόγες, είπαν, ξεπήδησαν λίγο πριν από τις δώδεκα το μεσημέρι, σε οικόπεδο οικίας, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ακατοίκητη.
Επικρατούσε άπνοια
«Φούντωσαν αμέσως, γεγονός που δεν δικαιολογείται, αφού την ώρα εκείνη επικρατούσε σχεδόν άπνοια», είπε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αχαρνών και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, κ. Σπύρος Σαββίδης.
Ανέφερε επίσης πως το τμήμα του βουνού στο οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά αποτελεί «φιλέτο», ενώ το 99% των κτισμάτων που βρίσκονται σ' αυτή είναι αυθαίρετα...
Το 2004, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, σε μικρή απόσταση από το σημείο της χθεσινής πυρκαγιάς, είχε εκδηλωθεί άλλη η οποία είχε κάψει μεγάλη πευκόφυτη έκταση. «Κάθε χρόνο, λίγα καμένα από την κάτω πλευρά, πολλά αυτά που καίγονται από την πάνω, όπως στη φωτιά του 2007, στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα που να θυμίζει το καταπράσινο βουνό της Πάρνηθας» είπε ο κ. Σαββίδης.
Στην κατάσβεση της χθεσινής πυρκαγιάς πήραν μέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, καθώς και ισχυρή επίγεια δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, την οποία ενίσχυσαν οι υδροφόρες των γύρω δήμων.
Ενώ στις δύο το μεσημέρι η φωτιά στην Πάρνηθα είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, μία άλλη εκδηλώθηκε την ίδια ώρα σε δασική περιοχή στο χωριό Στουππαίοι Ευβοίας, κοντά στα Στύρα, η οποία αργά το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

Wednesday, 10 June 2009

Amazing! Bird sounds from the lyre bird - David Attenborough - BBC wildlife

David Attenborough presents the amazing lyre bird, which mimics the calls of other birds - and chainsaws and camera shutters - in this video clip from The Life of Birds. This clever creature is one of the most impressive and funny in nature, with unbelievable sounds to match the beautiful pictures. From the BBC. 
.