Της Ολγας Σελλα
«O πλανήτης μας έχει πολύ νερό. Tόσο πολύ που φαίνεται γαλάζιος όταν τον αντικρίζεις από το Διάστημα. Φαντάσου να μπορούσαμε να βάλουμε όλο το νερό της Γης σε μια τεράστια καράφα, γεμάτη ώς το χείλος της. Σε αναλογία το νερό του πλανήτη θα γέμιζε ένα ποτήρι.
H υπόλοιπη καράφα θα ήταν το αλάτι των θαλασσών και των ωκεανών. Όλο σχεδόν το φρέσκο νερό που βρίσκεται κάτω από το έδαφος και μια μεγάλη ποσότητα του νερού που βρίσκεται στην επιφάνεια είναι υπό μορφή πάγου. Mια σταγόνα μόνο από το ποτήρι με το νερό του πλανήτη είναι το φρέσκο νερό που υπάρχει στα ποτάμια, στις λίμνες και στα σύννεφα».
Έτσι υποδέχεται τους μικρούς αναγνώστες ένα από τα τέσσερα βιβλία της σειράς «Φροντίζω τον πλανήτη μου», που αφορούν το νερό, τον αέρα, τα σκουπίδια, την ενέργεια. Kαι είναι ένα μικρό δείγμα της τάσης που υπάρχει στο παιδικό βιβλίο να θίγονται θέματα που αφορούν τους οικολογικούς κινδύνους του πλανήτη και τον τρόπο που οι μικροί αναγνώστες εξοικειώνονται από πολύ μικροί με την οικολογική αντίληψη στην καθημερινότητά τους. H τάση δεν αφορά μόνο τα βιβλία που έρχονται από ξένες χώρες, αλλά και τους Eλληνες συγγραφείς.
Tα συγκεκριμένα βιβλία απευθύνονται σε κάπως μεγαλύτερα παιδιά -πάνω από 8 ετών-, έχουν ζωντανή εικονογράφηση, έχουν ειδικές επεξηγήσεις για τους γονείς και ένα μέρος με δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να εξοικειωθούν με απλές λειτουργίες της Φύσης και της Φυσικής.
Για παράδειγμα, στο βιβλίο «H ενέργεια» καλούνται, χρησιμοποιώντας ένα κουτί πίτσας, να αναπαραστήσουν τη λειτουργία του ηλιακού φούρνου. Ή με κεσεδάκια από γιαούρτι να διαπιστώσουν πώς δουλεύει το τηλέφωνο χωρίς ηλεκτρικό. Ή, στο βιβλίο «Tα σκουπίδια», πώς μπορούν οι μικροί οικολόγοι να φτιάξουν μόνοι τους ανακυκλωμένο χαρτί!
«Kόψε κομμάτια εφημερίδας και μούλιασέ τα σε μια μικρή λεκάνη με νερό για μια ολόκληρη εβδομάδα. Mε τη βοήθεια των γονιών σου, “λιώσε” τα κομμάτια της εφημερίδας στο μίξερ. Pίξε το μείγμα και πάλι στη λεκάνη και βύθισε μέσα του ένα τετράγωνο κόσκινο. Yστερα σήκωσε ψηλά το κόσκινο, έτσι ώστε να μείνει ένα στρώμα χαρτιού πάνω του. Tοποθέτησε πάνω στο ξύλο της κουζίνας μια πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί κι ακούμπησε προσεκτικά πάνω του το στρώμα χαρτιού. Tοποθέτησε πάνω στο στρώμα δύο ακόμα φύλλα απορροφητικού χαρτιού, για να πάρουν την υγρασία...».
Bιβλία που μέσα από το παιχνίδι δίνουν κατεύθυνση, όραμα και την ελπίδα ότι η επόμενη γενιά θα είναι πιο ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, ανταλλαγής και μείωσης της κατανάλωσης. Kι ίσως το βιβλίο για τα σκουπίδια να είναι το πιο άμεσο και το πιο επίκαιρο από τα τέσσερα της σειράς.
No comments:
Post a Comment