Sunday 15 May 2011

Απόβλητα ελαιοτριβείων για λίπασμα - «Life Prosodol»

Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα ρύπανσης καθώς ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων, όμως με τη συμβολή της επιστήμης μπορούν να αποτελέσουν άριστης ποιότητας λίπασμα.
Ο Δήμος Νικηφόρου Φωκά, στο Ρέθυμνο είναι ένας από πολλούς δήμους στην Ελλάδα αλλά και στη Μεσόγειο που αντιμετωπίζει το ίδιο μεγάλο πρόβλημα. 
Στη περιοχή αυτή λειτουργούν τέσσερα ελαιοτριβεία  για περισσότερα από δέκα χρόνια ενώ δύο ακόμα μετά από μακρόχρονη λειτουργία έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους τα τελευταία χρόνια.
Τα αποτελέσματα από έξι δειγματοληψίες εδαφών και υδάτων κατά τις οποίες συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 εδαφικά δείγματα και εκτελέστηκαν πάνω από 16.000 αναλύσεις ήταν απογοητευτικά.
Συγκεκριμένα  κατέδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις φυσικοχημικές ιδιότητες των εδαφών, κάποιες εκ των οποίων φαίνεται ότι είναι μη αντιστρεπτές, καθώς επιβάρυνση του εδάφους καταγράφηκε και στις ανενεργές περιοχές διάθεσης, η λειτουργία των οποίων έχει διακοπεί για αρκετά χρόνια.
Τα δεδομένα αυτά και η απειλή περαιτέρω περιβαλλοντικής υποβάθμισης,  οδήγησαν το μικρό αυτό Δήμο,  στην επιλογή του ως πιλοτική περιοχή  για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού έργου  

Life Prosodol.
Το πρόγραμμα Prosodol
Μία από τις σημαντικές δράσεις του έργου LIFE PROSODOL (στρατηγικές για τη βελτίωση και προστασία των εδαφών από τη διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων στη Μεσόγειο με ακρωνύμιο ROSODOL) είναι η μελέτη του κινδύνου που απειλεί τα εδάφη, αλλά και τα υδατικά συστήματα στις περιοχές διάθεσης αποβλήτων ελαιοτριβείων.
Στοχεύει μάλιστα στην ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλης τεχνολογίας για την προστασία και τη βελτίωσή τους.
Επιστημονικές ομάδες από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας , το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το Ινστιτούτο CERSAA της Ιταλίας και το Ινστιτούτο CEBAS της Ισπανίας υλοποιούν σειρά δράσεων στα πλαίσια του 4-ετούς έργου PROSODOL.
Εφαρμογή στη περιοχή του Ρεθύμνου
Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και εκτίμησης της ποιοτικής κατάστασης του περιβάλλοντος στην περιοχή και αναλόγως των ευρυμάτων θα εφαρμοστεί σε έναν από τους χώρους διάθεσης πιλοτικό έργο βελτίωσης και μελλοντικής προστασίας των εδαφικών και υδατικών συστημάτων.
Τα απόβλητα ως λίπασμα
 Στη  διάρκεια του έργου θα πραγματοποιηθεί  μια πρωτοποριακή μέθοδος για την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων. Πρόκειται για την εφαρμογή αποβλήτων των ελαιοτριβείων σε ελαιόδεντρα με σκοπό τον προσδιορισμό παραμέτρων για την ασφαλή χρήση των αποβλήτων στη λίπανση των καλλιεργειών αυτών.
Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη αναλυτικών μεθόδων οι οποίες θα επιτρέπουν τον γρήγορο προσδιορισμό χημικών ιδιοτήτων των αποβλήτων.
Ημερίδα ενημέρωσης
Το Ευρωπαϊκό Έργο LIFE διοργανώνει ημερίδα προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δράσης του.
Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στο Ρέθυμνο την Τετάρτη, 18 Μαΐου, στις 6:00 το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία και με τη συνεισφορά και υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου και της ΕΑΣ Ρεθύμνου

No comments:

Post a Comment