Sunday 15 May 2011

Εθελοντές καθάρισαν τον αρχαίο λιμένα Σαλαμίνας

Εθελοντές έδωσαν από το χρόνο τους για να αλλάξουν την απαξιωτική και θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει το αρχαίο λιμάνι στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, όπου ακόμα διακρίνονται οι «γλίστρες» από τις οποίες γίνονταν τότε οι καθελκύσεις των πλοίων. 
Η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού
της Σαλαμίνας
Λογής λογής, απορρίμματα σκεπάζουν το φυσικό περιβάλλον και την Ιστορία, εκεί όπου μια κληρονομιά, παρακαταθήκη για το μέλλον μας, μετατράπηκε σε βαλτότοπο για παλιοσίδερα, όπως λέει ο Μιχάλης Κανάκης από τον Περιβαλλοντικό Ομιλο Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).

Μαζεύτηκαν συνολικά εκατόν πενήντα άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές από σχολεία της περιοχής και μέσα σε λίγες ώρες καθάρισαν μια ακτή περίπου δύο χιλιομέτρων.

Αυτό το λιμάνι των κλασικών χρόνων, που κλείνεται σε ένα μικρό κόλπο στα ανοιχτά του οποίου (Κυνόσουρα) εξελίχτηκε η γνωστή ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., το επισκέπτονται κατά καιρούς ερωδιοί, κορμοράνοι, καστανοκέφαλοι, γλάροι, γλαρόνια, αλκυόνες και άλλα παρυδάτια πουλιά, λέει ο Μάρκος Ακύλας, μέλος του οικολογικού ομίλου.

«Θα θέλαμε όμως να έχει πινακίδες ευδιάκριτες και να το επισκέπτονται και οι άνθρωποι, ντόπιοι και άλλοι, σιγά σιγά να αρχίσει να υπάρχει κίνηση με ξεναγό και να έρχονται κι απέξω (γιατί όχι;) και να μαθαίνουν και να βλέπουν από κοντά την Ιστορία. Είναι τόσο δύσκολο αυτό;» αναρωτιέται ο Μιχάλης Κανάκης.

Πρέπει συνέχεια, ακόμα και σήμερα που έχουμε περιέλθει σ' αυτή την κατάσταση, να μη βλέπουμε το αυτονόητο, λέει εξηγώντας: «Να σώζουμε και να αναδεικνύουμε ό,τι μπορεί να μας σώσει. Ας αρχίσουμε να δημιουργούμε εστίες τουρισμού».

Στο τέλος του εθελοντικού καθαρισμού απορριμματοφόρα του δήμου πήραν το άχρηστο φορτίο, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό από τη νέα δημοτική αρχή. Ο κ. Τζαβαρής θα πρέπει να δει εγκαίρως και να αντιληφθεί ότι η «αξιοποίηση» πλέον είναι μπροστά του, γιατί η Σαλαμίνα έχει πολλές αρχαιότητες και ιστορικά μνημεία. Ας δώσει μια άλλη ώθηση στον τουρισμό του νησιού.

Όσο για την περιοχή της Κυνοσούρας, που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογική, ας έχει τα μάτια του ανοιχτά ο δήμαρχος κ. Τζαβαρής, γιατί το «θησαυρό» σε λίγο θα τον νέμονται άλλοι και με κακό τρόπο... 


No comments:

Post a Comment