Tuesday, 13 September 2011

Η Λίμνη Ορεστιάδα (Η Λίμνη της Καστοριάς)

Η Λίμνη Ορεστιάδα έχει ανακηρυχθεί μνημείο φυσικού κάλλους και αποτελεί μια από τις ομορφότερες λίμνες των Βαλκανίων. Βρίσκεται στο νομό Καστοριάς από όπου έχει πάρει και το όνομά της. Οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως Λίμνη της Καστοριάς και αποτελεί αναμφισβήτητα έναν προορισμό που προτείνεται ανεπιφύλακτα. Χαρακτηρίζεται ως το στολίδι όχι μόνο του ομώνυμου νομού, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.


Οι εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά της είναι διάφορες. Η πόλη της Καστοριάς ιδρύθηκε από τον Ορέστη προς τιμή της αδερφής του της Ηλέκτρας και οι κάτοικοί της για να τον τιμήσουν έδωσαν το όνομά του στην πανέμορφη λίμνη που μετρά 10.000.000 έτη ζωής. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι πήρε το όνομά της από τους κάστορες που ζούσαν σε αφθονία στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ άλλη εκδοχή είναι ότι ονομάστηκε έτσι προς τιμή του υιού του Δία, τον Μυθικό Διόσκουρο, Κάστορα.
Φτάσαμε στην Καστοριά μετά από μια ειδυλλιακή διαδρομή αρκετών ωρών ανάμεσα από καταπράσινα βουνά, καθ’ όλη την διάρκεια της οποίας η βροχή έπεφτε με δυνατό ρυθμό και έκανε το ταξίδι μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη εμπειρία.
Μπαίνοντας στην πόλη, μας υποδέχτηκε ένα σμήνος πελαργών. Λίγο πιο πέρα συναντήσαμε την πανέμορφη λίμνη που είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 630 μέτρων. Περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους της Βόρειας Πίνδου, πνιγμένη μέσα σε πλούσια βλάστηση.
limnh
Ο συνολικός όγκος νερού είναι 100.000.000 κ.μ
Διαπιστώσαμε ότι αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για εκατοντάδες είδη πουλιών, θηλαστικών, ερπετών και αμφίβιων. Λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας που διαθέτει όλη η γύρω περιοχή, έχει δικαίως συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000. Περίπου 200 είδη υδάτιων, παρυδάτιων και αρπαχτικών πουλιών έχουν καταγραφεί στη περιοχή.
Η Λίμνη σήμερα δέχεται όχι μόνο τα νερά της βροχής, αλλά και το νερό 9 ρεμάτων των γειτονικών περιοχών και η συνολική της έκταση αγγίζει τα 28 τ.χλμ. Έχει μέγιστο βάθος περίπου 9 μέτρα, ενώ το μέσο βάθος είναι τα 4 μέτρα. Ο συνολικός όγκος νερού είναι 100.000.000 κ.μ ενώ η περίμετρος των ακτών της φτάνει τα 31 χιλιόμετρα περίπου.
Στη βλάστηση της λίμνης που μοιάζει με αυτήν της λίμνης Πρέσπας, καθώς και σε όλη τη λίμνη ζουν και αναπτύσσονται πολλά είδη ψαριών όπως κυπρίνοι, πέρκες, τσιρόνια, γλήνια, πρικιά, γουλιανοί.
Στον δεντροσκέπαστο δρόμο μήκους 9 χιλιομέτρων που περιηγηθήκαμε οδικώς και ήταν γεμάτος από βυζαντινές εκκλησίες και μικρά ξωκλήσια, οι ψαράδες με τις πετονιές τους χαλάρωναν απολαμβάνοντας την μοναδική θέα της λίμνης.

limnh2
... πανύψηλα πλατάνια, λεύκες και ιτιές...
Οι διαβάτες που συναντήσαμε έκαναν τον περίγυρό της απολαμβάνοντας μέσα στην πλούσια χλωρίδα που αποτελούνταν από πανύψηλα πλατάνια, λεύκες και ιτιές τα καλέσματα των μικρών ωδικών πτηνών όπως καρδερίνες, τσαλαπετεινοί, κοκκινολαίμηδες, λούγαρα και κοτσύφια, ενώ διακρίνονταν αλκυόνες και ομάδες από ψαρόνια να πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω και γύρω από την λίμνη.
Οι βουβόκυκνοι και οι αγριόπαπιες συνόδευαν τους περιηγητές της λίμνης με τα μικρά πλεούμενα σκάφη. Σταθήκαμε ιδιαίτερα τυχεροί μιας και μπορέσαμε να δούμε κάποια σπάνια είδη αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων να προσθαλασσώνονται, ενώ οι καστανοκέφαλοι γλάροι δεν δίσταζαν να προσγειωθούν χαμηλά στις όχθες αναζητώντας τροφή ή παραμονεύοντας να αρπάξουν ένα έτοιμο γεύμα από τους υπομονετικούς ψαράδες.
Τα σκλήθρα, η αγράμπελη και ένα πλήθος αναρριχητικών φυτών προσέφεραν τα φυλλώματα τους για να χτίσουν φωλιές πλήθος πουλιών, ενώ μέσα στην υδρόβια και παρόχθια βλάστηση, στους καλαμιώνες αλλά και στα δέντρα που βρίσκονταν μέσα στην λίμνη και συνέθεταν ένα ειδυλλιακό τοπίο, φαλαρίδες, νερόκοτες, θαλασσοκόρακες, λαγγόνες, χαλκόκοτες, σκαφοβουτηχτάρια και κορμοράνοι, ζούν και αναπαράγονται αλλά βρίσκουν και προστασία από τους εχθρούς τους. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί να κάνουν την εμφάνισή τους 4 είδη ερωδιών, καθώς και σπάνια είδη αετών όπως φιδαετοί, χρυσαετοί και θαλασσαετοί.
Συχνοί συνοδοί των περιηγητών της λίμνης οι αργόσχολες χελώνες, μικρές ευκίνητες σαλαμάνδρες, βατραχάκια αλλά και φίδια. Στα τριγύρω ορεινά που περικλείουν την λίμνη, ένα πλήθος μικρών αλλά και μεγάλων θηλαστικών έχουν εντοπιστεί όπως λύκοι, αρκούδες, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, αγριόχοιροι, αγριόγατες και ζαρκάδια, ενώ από τους συχνότερους επισκέπτες της λίμνης είναι οι βίδρες.
Η συναρπαστική ομορφιά της Λίμνης Ορεστιάδας δεν είναι δυνατόν να καταγραφεί μέσα σε λίγες γραμμές. Το εξαιρετικής αξίας αυτό οικοσύστημα έχει μια μοναδική και ασύγκριτη ομορφιά όλες ανεξαιρέτως τις εποχές του χρόνου. Την Άνοιξη που ευωδιάζουν τα κρινάκια, το φθινόπωρο που η γη στρώνεται με την χρυσοκίτρινη φορεσιά της, το καλοκαίρι που μέσα στα κρυστάλλινα νερά της καθρεφτίζεται όλη η γραφική πόλη της Καστοριάς, αλλά και το χειμώνα που η λίμνη μετατρέπεται για 15 μέρες σε ένα απέραντο παγοδρόμιο, αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη, φωτογράφο, ζωγράφο, ποιητή να αποτυπώσει ο καθένας με τα δικά του μέσα την απίστευτη ομορφιά που τόσο απλόχερα έχει προσφέρει η φύση.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

No comments:

Post a Comment