Friday, 31 July 2009

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΑΝΑΤΩΝΕΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΟΥ

Τρια θεσσαλονικιώτικα αδεσποτάκια μόρτικα βγήκαν στο σεργιάνι!
Όμως οι δρόμοι δεν τους ανήκουν.


Ετσι αποφάνθηκε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κος Οικονομίδης, το διαδημοτικό κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ (Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης των Αδέσποτων Ζώων ένδεκα δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης) & οι επιστημονικοί συνεργάτες τους.

Πριν ένα μήνα περισυνέλλεξαν εννέα σκυλάκια από τους δρόμους & έκριναν ότι είναι επικίνδυνα και πρέπει να θανατωθούν. Καθώς όμως στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή υπήρξε διαφωνία μεταξύ των μελών, τρία από τα εννέα ζώα κρίθηκαν επιθετικά και παραπέμφθηκαν στην Επιστημονική Επιτροπή, όπως προβλέπει ο Νόμος 3170/03 η οποία και αποφάνθηκε ότι τρία από αυτά τα ζώα είναι επικίνδυνα & προγραμματίστηκε η ΘΑΝΑΤΩΣΗ τους.

Φιλόζωοι και Φιλοζωικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης αμέσως παρενέβησαν άμεσα, ζήτησαν εξηγήσεις & καταθέσαν αιτήσεις υιοθεσίας γι’ αυτά τα ζώα καθώς τίποτα δεν στοιχειοθετούσε οτι τα ζώα ήταν ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ (όπως ορίζει ο νόμος). Δεν είχαν καμία ανταπόκριση.

Με Εισαγγελική διαταγή τελικά τους παραδόθησαν στις 17 Ιουλίου τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής (τα οποία μέχρι τότε αρνούνταν κάθε αρμόδια υπηρεσία να προσκομίσει) , ώστε ο δικηγόρος τους να ετοιμάσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης.

Στις 20/07 το πρωί τα σωματεία πήγαν στα Δικαστήρια να καταθέσουν τις αιτήσεις. Την ίδια όμως στιγμή το ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ φόρτωσε τα ταλαίπωρα ζώα με προορισμό κτηνιατρείο ώστε να θανατωθούν. Σημειώνουμε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, η ενημέρωση που έδωσαν ήταν ότι τα ζώα ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΘΑΝΑΤΩΘΕΙ(!!)

Ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου.
-Εθελοντές εντόπισαν το βαν του ΣΥΠΠΑΖΑΘ με τα ζώα & έτσι αποδείχτηκε ότι η προαναφερθείσα ενημέρωση ήταν παντελώς ψευδής!
-Την ίδια στιγμή ο δικηγόρος των σωματείων εργάστηκε ασταμάτητα μέχρι να επιδοθεί με δικαστικό επιμελητή η σχετική απόφαση-διαταγή αναστολής της ευθανασίας.
-Οι δε κτηνίατροι της πόλης ενημερώθηκαν να σταματήσουν την ευθανασία καθώς θα εμπλέκονταν σε διαδικασία μηνύσεων!

Μετά κόπων & βασάνων αργά το μεσημέρι επιδόθηκε η διαταγή αναστολής στη γραμματεία του ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ & τα ζώα επέστρεψαν & ξαναμπήκαν στα κλουβιά του ξενοδοχείου, αφόρητα ταλαιπωρημένα αλλά και ζωντανά!

Και αναρωτιόμαστε ως πολίτες
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΣΟ ΕΠΙΜΟΝΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ?
α) ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ & ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΣ οπως ισχυριζεται που θα προκύψει από μια καταγγελία που ειναι προς διερεύνηση?
Εδώ κατάφερε να καλύψει τεράστια χρεη ποδοσφαιρικής ομάδας προκειμένου να αποφευχθεί βαθμολογικός κίνδυνος ( http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=36115). Δεν μπορεί να αντέξει το βάρος 3 αδέσποτων ζώων?

β)ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΟΠΩΣ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ (http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=30483)
Για αυτό αδιαφορεί για τις κραυγές αγωνίες των πολιτών?
Για αυτό αποφάσισε να εξαντλήσει όλη του την αυστηρότητα πάνω στις πλάτες τριών ζώων?

γ)ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ όπως έγινε καθως μάθαμε και το ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2009 όπου κάλεσε ΜΑΤ για να διαλύσει μια λαική συνέλευση? http://zdang.blogspot.com/2009/01/blog-post_05.html

Και ΑΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΠΠΑΖΑΘ.
Γνωρίζουν ότι τα δημόσια έγγραφα που ζητούν επιμόνως σωματεία & πολίτες ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ???? Κοινώς καλύπτονται από το νόμο περί διαφάνειας!
(Το δικαίωμα στη γνώση και την πληροφόρηση των πολιτών και η υποχρέωση της διοίκησης, αντίστοιχα, για παροχή πληροφόρησης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι συνταγματικά θεμελιωμένα δικαιώματα που προϋποθέτουν για την ικανοποίησή τους το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα (ν. 2690/1999, άρθρο 5), το οποίο συμπληρώθηκε με το δικαίωμα περαιτέρω χρήσης της δημόσιας πληροφορίας (ν. 3448/2006 που ενσωμάτωσε την 2003/98 -L 345/90/31-12-2003- κοινοτική οδηγία)..........)

Θεωρούμε απαράδεκτο ότι σε μία πολιτισμένη χώρα, νέων Μουσείων, Μετρό, μεγαλεπήβολων έργων, ατελείωτων οδικών δικτύων, πολυόροφων κτιρίων, ένας Δήμος να καταφεύγει στην ευθανασία, ζώων απλά γιατί αδυνατεί να εκπαιδεύσει κατάλληλα τους πολίτες του!

Θεωρούμε απάραδεκτη την έλλειψη συνεργασίας από πλευράς ΔΗΜΑΡΧΟΥ, των αρμόδιων υπηρεσιών του ΔΗΜΟΥ & ΣΥΠΠΑΖΑΘ που αντί να προστατεύουν τα αδέσποτα, τα αφήνει έρμαιο στις πελατειακές σχέσεις, στη φιλοζωικη ή μη διάθεση όλων μας!

Θεωρούμε απαράδεκτες τις κλειστές πόρτες, τα κρυφά έγγραφα, τα κυνηγητά, τα μισόλογα, τις παραπλανήσεις! Ετσι διαχειριζόμαστε τις υποθέσεις του κράτους και την εθνική μας περιουσία? ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟ & ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΠΠΑΖΑΘ!

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ
Α. Σε πρώτη φάση , ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ
Β. Σε δεύτερη φάση, ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ
Γ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ περί ζώων φονιάδων & εκατοντάδων επιθέσεων σκύλων στις οποίες συνεχώς αναφέρεται χωρίς ποτέ να αναφέρει τις κακοποιήσεις ζώων απο πολίτες και την επιθετική & άνανδρη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα ζωα
Δ.ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΥΦΤΟ & ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΔΗΜΟΣ & ΣΥΠΠΑΖΑΘ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΕΥΖΩΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!

Εχουμε δημοκρατία που καλύπτει ανθρώπους & ζωα!
Ας τη σεβαστούμε και ας τη σεβαστούμε ΤΩΡΑ!
******************************
*******************************
Περισσοτερες πληροφορίες για την υποθεση καθώς και για ενίσχυση της προσπάθειας για τη σωτηρία των ατυχων ζωων
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ "Η ΑΓΑΠΗ",
Τηλ. 6977951694, Fax 2310 323258Email spazth@hotmail.com

Για καταγγελίες προκειμένου να σωθουν τα ζωα παρακαλώ τηλεφωνήστε ή στείλτε φαξ ή και email στο Δήμαρχο Καλαμαριάς κο. Τάκη Οικονομίδη (2313 314.101 ή http://www.kalamaria.gr/index.php?option=com_contact&Itemid=3) , ο οποίος είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα φέτος.

Thursday, 30 July 2009

Νερό με καρκινογόνες ουσίες και στη Μαγνησία;

Μετά το Σχηματάρι, το Δήλεσι, τον Ωρωπό και τα Οινόφυτα, όπου οι κάτοικοι πίνουν μολυσμένο νερό, φόβοι εκφράζονται για την καθαρότητα των πόσιμων υδάτων επίσης στο δήμο Ν. Αγχιάλου, στο δήμο Αφετών και στην κοινότητα Μακρινίτσας στη Μαγνησία. Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε σήμερα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του πόσιμου νερού στις περιοχές αυτές.


Oι έλεγχοι που διενήργησε διαπιστευμένο εργαστήριο αλλά και το Χημείο του Κράτους έδειξαν πως το νερό του δικτύου της Ν. Αγχιάλου δεν περιέχει καρκινογόνες και οι κάτοικοί της μπορούν να το καταναλώνουν άφοβα. Τα αποτελέσματα των υπολοίπων ελέγχων αλλά και το αποτέλεσμα της επανεξέτασης του δείγματος του πόσιμου νερού της Ν. Αγχιάλου θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία της υπόθεσης.

Η διαφορά που παρουσιάζουν οι μετρήσεις ιδιωτών και κρατικών φορέων και οργανισμών για τα μικροσωματίδια στο πόσιμο και το θαλάσσιο νερό ήταν τα στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον και πάνω σε αυτά θα στηρίζεται η προκαταρτική εξέταση η οποία και θα ανατεθεί σε πταισματοδίκη ο οποίος και θα εξετάσει την υπόθεση.

Μεγάλο πρόβλημα

Το πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί σε πανελλήνιο φαινόμενο. Εδώ και χρόνια πολλές περιοχές ανα την Ελλάδα τροφοδοτούνται με ακατάλληλο νερό, στο οποίο ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της κάθε περιοχής.

Τρομερό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές γύρω από τον Ασωπό ο οποίος έχει μετατραπεί σε αγωγό λυμάτων. Στο Σχηματάρι, στο Δήλεσι, στον Ωρωπό και στα Οινόφυτα κάτοικοι και εργαζόμενοι πίνουν μολυσμένο νερό με τοξικές ουσίες.

Συγκεντρώσεις μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού έδειξαν οι μετρήσεις που έγιναν στα νερά του Αξιού ποταμού, ενώ στα νερά του Αλιάκμονα του Λουδία και στους υπόγειους υδροφόρους του Σπερχειού, ανιχνεύθηκαν άλλες βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες.

Στις περιοχές με εντατικές καλλιέργειες (θεσσαλικός κάμπος, κάμπος της Θεσσαλονίκης, Έβρος) το πρόβλημα είναι εντονότατο, καθώς παρουσιάζονται υψηλές συγκεντρώσεις αζωτούχων ενώσεων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας με την πόση του νερού, ενώ στην Πελοπόννησο άλυτο παραμένει εδώ και χρόνια το πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στο αργολικό πεδίο κυρίως γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής το Άργος και το Ναύπλιο.

Επίσης μετρήσεις που έγιναν στις αρχές του 2007 από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πόσιμο νερό οκτώ οικισμών του Δήμου Πολυκάστρου στο νομό Κιλκίς έδειξαν ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών.
 

Τα ποτάμια του Κάμπου «κολυμπάνε» στο τυρόγαλο

Σε...«τυροποτάμια» μετατρέπονται για άλλο ένα καλοκαίρι ο Πηνειός κι ο Ληθαίος στα Τρίκαλα. Οι αρχές αγνοούν τις καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων για τεράστιες ποσότητες τυρόγαλου που πέφτουν από τα τυροκομεία και τις λιγοστές φορές που επιβάλλουν πρόστιμα, αυτά πληρώνονται, αλλά οι παραβάτες συνεχίζουν τη ρύπανση.
Το τυρόγαλο μπορεί να μην είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού που καταστρέφει τα πάντα στο... πέρασμά του

 Το τυρόγαλο μπορεί να μην είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού που καταστρέφει τα πάντα στο... πέρασμά του

Αυτή τη φορά το τυρόγαλο επιπλέει στο νερό στη γέφυρα του Αγίου Κωνσταντίνου, κοντά στις παλιές φυλακές Τρικάλων. Από το σημείο περνάει ο Ληθαίος ποταμός, που στη συνέχεια διαρρέει την πόλη. Το νερό έχει ασπρίσει, η δυσοσμία είναι αφόρητη, η οικολογική καταστροφή εμφανής.

«Κάποιος ασυνείδητος τυροκόμος έχει συνδέσει παράνομα το δίκτυο της μονάδας του με αυτό των ομβρίων υδάτων και διοχετεύει εκεί το τυρόγαλο. Το ακόμη πιο εξωφρενικό στην υπόθεση είναι ότι ο δήμος έχει προμηθευτεί μηχάνημα που εντοπίζει τις παράνομες συνδέσεις, αλλά δεν το χρησιμοποιεί» δήλωσε στο «Εθνος» ο Μπάμπης Μουργελάς, από την οργάνωση «Φίλοι της Γης» στα Τρίκαλα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους και, παρά το ότι έχουν προκληθεί αντιδράσεις μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο ασυνείδητος συνεχίζει ανενόχλητος τη...δουλειά του. Ρίχνει δηλαδή το τυρόγαλο στο ποτάμι, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή και στη Λάρισα, όπου τα περίπου 60 τυροκομεία ρίχνουν 700 τόνους τυρόγαλο στο νερό.

Νεκρά ψάρια
Το νερό είναι κάτασπρο, η δυσοσμία έντονη και η ρύπανση ανεξέλεγκτη, γιατί μπορεί μεν το τυρόγαλο να μην είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο, καθώς έχει πολύ υψηλό οργανικό φορτίο και δεν διαλύεται στο νερό. Οταν πέσει στο νερό, νεκρώνει κάθε ίχνος ζωής, τα ψάρια εκβράζονται νεκρά, ενώ πολύ δύσκολα διαλύεται ή απορροφάται.

Η νομαρχία Λάρισας στέλνει κατά καιρούς το μήνυμα «ούτε ένα λίτρο τυρόγαλο στο ποτάμι», επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα, αλλά οι τυροκόμοι συνεχίζουν απρόσκοπτα τη ρύπανση. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες μέρες -κυρίως όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές- που η μπόχα στον Πηνειό, στον Τιταρήσιο και στον Ληθαίο είναι ανυπόφορη και τα νερά κάτασπρα.

Οι εδικοί επισημαίνουν ότι το τυρόγαλο περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και καταστρέφει τα πάντα στο... πέρασμά του, ενώ εκτιμάται ότι η ετήσια παραγωγή του μόνο για τη Λάρισα υπερβαίνει τους 70.000 τόνους.
Τα περισσότερα τυροκομεία έχουν συμβάσεις με ειδική μονάδα επεξεργασίας τυρόγαλου που λειτουργεί στην Καρδίτσα. Το 75% της ποσότητας επιστρέφει στη φύση ως νερό για άρδευση, ενώ από το υπόλοιπο παρασκευάζονται προϊόντα λακτόζης, αφού ο σχετικός υδατάνθρακας παραμένει στο τυρόγαλο και μετά την επεξεργασία του γάλακτος για την παρασκευή του τυριού.

Μια παρόμοια -αλλά μικρότερης δυναμικότητας- μονάδα εγκατέστησε τυροκόμος στην επιχείρησή του στη Λάρισα και υποστηρίζει ότι επεξεργάζεται σχεδόν 36 τόνους τυρόγαλο την ημέρα, κάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα απόσβεση των χρημάτων της επένδυσης.

Wednesday, 29 July 2009

Πυρκαγιά στη Σκόπελο

Τετάρτη, 29 Ιούλιος 2009

Μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν μέχρι και αργά χθες το βράδυ στο νησί της Σκοπέλου, στην περιοχή Πάνορμος.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την παραλία, εξαπλώθηκε γρήγορα σε δύσβατη περιοχή, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μέχρι και τις 11 το βράδυ είχαν καταστραφεί περίπου 70 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και οι πυροσβέστες έδιναν αγώνα να μην εξαπλωθεί στο γειτονικό πευκοδάσος, όπου είχε κατεύθυνση, καταφέρνοντας έως εκείνη τη στιγμή, να περιορίσουν το μέτωπο στα 600 μέτρα. 

Η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 8 το βράδυ, πιθανόν από εμπρησμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημάρχου κ. Χρήστου Βασιλούδη.
Αμέσως ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική δύναμη του νησιού, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση ενός οχήματος του τμήματος πολιτικής προστασίας του Δήμου και των εθελοντικών ομάδων.

Λίγη ώρα αργότερα δυνάμεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου έφθασαν στην περιοχή της πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα, με πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος μεταφέρθηκαν πεζοπόρες δυνάμεις (περίπου 50 άτομα).
Σε επιφυλακή τέθηκε και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής προστασίας κ. Χαράλαμπος Τσαμπάζης, βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ανέμενε εντολές.

Παράλληλα, ήρθε σε συνεννόηση με το λιμενικό σώμα αλλά και με ιδιοκτήτες πλωτών σκαφών από το λιμάνι της Γλύφας, ώστε εφόσον κρινόταν σκόπιμο, κατά τη διάρκεια της νύχτας να μεταφερόταν τα μηχανήματα που διαθέτει η ΝΑΜ στη Σκόπελο για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Στο νησί δεν έπνεαν δυνατοί άνεμοι, όμως το δύσβατο της περιοχής δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι έδιναν μάχη με τις φλόγες ώστε να περιορίσουν τη φωτιά και να μην εξαπλωθεί στο πευκοδάσος.

Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

Το πράσινο σχολείο
How to be a green school

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση γίνεται πράξη στα βιοκλιματικά σχολεία ανά την Ελλάδα. Εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνολογίες, όχι μόνο προστατεύουν το περιβάλλον αλλά κι εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες 
για τα παιδιά. Η αρχή έγινε στο Παλαιό Φάληρο
.

How to be a green school

Teachers and students want to do good things for the environment, but sometimes they can't see the wood for the trees. Zac Goldsmith sets out five things all schools can do
.
Zac Goldsmith, ecologist
Zac Goldsmith thinks children instinctively value the environment, but schools need to teach them much more about it. Photograph: Richard Saker

It's a worrying fact that around 400,000 British children are on behavioural drugs such as Ritalin. Some, no doubt, need the treatment, but the sheer number of children taking these drugs suggests that in our society, childhood itself has come to be seen as a disease.
Children spend an average of 13.9 hours a week in front of their televisions, and six hours in front of their computers. It can't be healthy. According to Unicef, British children are the unhappiest in Europe, despite unprecedented material wealth.

There are many reasons for this, but one, surely, is the fact that children have become increasingly insulated from the natural world. We've all heard of the ­surveys revealing that teenagers think cows lay eggs, and others where children can identify more brand logos than trees, by a staggering margin.

My view is that children will form a significant part of the green fightback. They instinctively understand the value of the environment. Ask any 10-year-old if Google – at its height – was really worth more than the Amazon rainforest, and they'd laugh.
But if the current crop of children is to emerge as a generation that cherishes the environment, they need to understand it, connect with it and love it. That goal must form part of the school experience. Schools collectively are huge energy consumers, producers of waste, and consumers of resources. What can they do?

more
    www.eco-schools.org.uk
    www.schoolfoodmatters.com
    www.mertonparents.co.uk
    www.greeneruponthames.org

    Tuesday, 28 July 2009

    Εκβράστηκαν νεκρά δεκάδες θαλάσσια είδη στην Παραλία Αυλίδας

    Ένα αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν οι κάτοικοι της Παραλίας Αυλίδας το πρωί της Τρίτης 28 Ιουλίου. Δεκάδες καβούρια, μεγάλες γαρίδες και άλλα θαλάσσια είδη είχαν εκβραστεί νεκρά στην παραλία.  
    Το νερό της θάλασσας κατά μήκος της παραλίας ήταν γεμάτο περίεργους αφρούς.

    Το θέμα έκαναν γνωστό οι Ενεργοί Πολίτες της Εύβοιας, που αναρωτιούνται "...τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή της Αυλίδας;" και σχολιάζουν αρκετά εύστοχα "...γιατί όταν πεθαίνουν τα ψάρια πρέπει να ψαχνόμαστε για ποιον χτυπά η καμπάνα.  
    Γιατί η καμπάνα χτυπάει για όλους μας. Γιατί όταν πεθαίνουν τα ψάρια μπορεί να σκεφτεί κάποιος τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η μόλυνση αυτή στα παιδιά που παραδίπλα κάνουν μπάνιο;".

    "Οι βιομηχανίες της περιοχής είναι συγκεκριμένες και ειδικότερα η χημική βιομηχανία από την οποία κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται η μόλυνση, είναι γνωστή και μη εξαιρετέα ("Νεοχημική" μοναδική χημική βιομηχανία της περιοχής), εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από καταγγελίες πολιτών, για την επικινδυνότητα των υλικών της, για τις αφόρητες μυδωδιές που ξερνάει κάθε τόσο, που φτάνουν έως το Ληλάντιο και την Αυλίδα αλλά και για τη μόλυνση του Ευβοϊκού" επισημαίνουν.

    Τέλος, απευθύνονται προς τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ευβοίας, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας, το Λιμεναρχείο Χαλκίδας και το Δήμο Αυλίδας και ζητούν να ελεγχθούν άμεσα τα νεκρά θαλάσσια είδη και να εντοπισθούν οι αιτίες θανάτου τους, να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της μόλυνσης και να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις τους εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας τους και σε κάθε περίπτωση να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της μόλυνσης.

    πηγή

    Δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική

    Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Αττικής και εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και τα δύο πύρινα μέτωπα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα.
    Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στον Ασπρόπυργο, στην περιοχή Νέα Ζωή, κοντά στη χωματερή και η δεύτερη φωτιά στη Χασιά πάνω από το γήπεδο του Θρασύβουλου.
    Και τα δύο μέτωπα έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή εναέριων μέσων που δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών λόγω και των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Από τους πυκνούς καπνούς που έχουν καλύψει σχεδόν ολόκληρη την δυτική Αττική, διεκόπη για προληπτικούς λόγους η κυκλοφορία στην Αττική Οδό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί σε τούνελ του δρόμου, οι οποίοι παραμένουν εκεί έως ότου αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται και για την Τρίτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).


    Συγκεκριμένα σε συναγερμό για πυρκαγιές βρίσκονται οι περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένου των Κυθήρων), Εύβοιας, Βοιωτίας , Κορινθίας, Αργολίδος, Λέσβου, Χίου, Σάμου καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.
    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
    Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.


    Πηγή:Α.Π.Ε.



    πηγή

    Γιαούρτι Σπιτικό απο τα χεράκια σας!!

    Θα χρειαστούμε :
      2_400_11
    • 2 -3 κιλά γάλα πλήρες
    • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ή γιαούρτι που είναι στο τέλος ημερομηνίας λήξης (για να είναι ξυνό)
    • λίγο αλάτι
    Τι κάνουμε :
    Ζεσταίνουμε καλά το γάλα χωρίς να το φτάσουμε σε βρασμό και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
    Βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι και το κάνουμε γύρες μέσα στο γάλα και μετράμε μέχρι το 20 κανονικά.
    Αν δεν αντέχει το δάχτυλο μας (το βγάζουμε) περιμένουμε ακόμα λίγη ώρα και ξαναμετράμε μέχρι να αντέχει το δάχτυλό μας τη θερμοκρασία αυτή όση ώρα το έχουμε μέσα στο γάλα.
    Παίρνουμε τότε μια κουτάλα γάλα και την ρίχνουμε στο μπολ που έχουμε το γιαούρτι μας (δηλαδή τη μαγιά μας). Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας απαλά.

    Σκεπάζουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε σε μιά γωνιά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΥΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ για 5-6 ώρες μέχρι να πήξει.
    Δεν θα γίνει στραγγιστό γιαούρτι αλλά κανονικό. Αν δεν πήξει καλά το αφήνουμε κι άλλο εκτός ψυγείου.
    Αυτό θα γίνει αν το γάλα μας κρυώσει παραπάνω και η μαγιά μας δεν θα βρει ζεστό έδαφος για να αναπτυχθεί.

    Αν το θέλουμε στραγγιστό το βάζουμε σε μια μαξιλαροθήκη ή άλλο τέτοιο παρόμοιο πανί (δεν θα το έχουμε βάλει σε μαλακτικό γιατί θα χαλάσει η γεύση από το γιαούρτι μας...)

    Καλή επιτυχία!!!!!

    Εκστρατεία κατά της φωτιάς στο Πανόραμα

    enet.gr

    Στους δρόμους με το σύνθημα «Ποτέ ξανά να μην καεί ο τόπος μας», βγαίνει από σήμερα η δημοτική αρχή Πανοράματος Θεσσαλονίκης, σε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

    Πρόκειται για μια συνεργασία της δημοτικής αρχής με τους εθελοντές του Πανοράματος. Από το πρωί, με επικεφαλής το δήμαρχο Ιγνάτιο Καιτεζίδη, θα περιοδεύσουν στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής μοιράζοντας σχετικά φυλλάδια.

    "Για εμάς εδώ στο Πανόραμα το δάσος αποτελεί τον καθημερινό μας σύντροφο. Άλλωστε, ο καλύτερος αντίπαλος της πυρκαγιάς είναι η πρόληψη και ο ενημερωμένος πολίτης", δήλωσε ο κ.Καιτετζίδης.


    πηγή

    Πετούνια η έρπουσα! Ποιο είναι το άκρον άωτον της ανοησίας;

    ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

    Από το „Νοιάζομαι“ της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας

    Πέμπτη 23 Ιουλίου

    Σε όλα τα δελτία ειδήσεων κυριαρχεί η είδηση, ότι το επόμενο τριήμερο θα είναι το θερμότερο του φετινού καλοκαιριού. Θερμές μάζες από την Αφρική θα σπρώξουν τον υδράργυρο στους 43 βαθμούς!
     
    Σάββατο 25 Ιουλίου, μόλις 24 ώρες μετά τη φύτευση:
    Η ΕΜΥ έπεσε έξω! Στην Κατερίνη είχαμε μόνο 39 βαθμούς και όχι τους αναμενόμενους 43. Οι πετούνιες όμως δεν άντεξαν. Το Σαββατοκύριακο ήταν πράγματι ασυνήθιστα ζεστό, οι υπάλληλοι του Δήμου σχόλασαν την Παρασκευή το μεσημέρι και θά επιστρέψουν την Δευτέρα για πότισμα. Να ποτίσουν όμως τι; Για δείτε τι απέμεινε από τις 200 πετούνιες:

     
    Η εργασία δύο υπαλλήλων (δύο μεροκάματα) και περίπου 400 ευρώ για την αγορά των φυτών πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Προφανώς για τον Δήμο μας αυτό δεν έχει καμία, μα καμία απολύτως σημασία. Αρκεί που η φύτευση εξασφάλισε μια νέα φωτογραφία για ένα ακόμη δελτίο τύπου για την Αντιδημαρχία Πρασίνου: „Ολη η πόλη ένα κήπος“, „Παντού πράσινο“ και τα γνωστά περί νέας φιλοσοφίας και αντίληψης για το πράσινο της πόλης κλπ.
     
    Τελικά θα βρεθεί ένας δημοσιογράφος σε αυτή την πόλη να γράψει δυο γραμμές για το άκρον άωτον της ανοησίας, να φυτεύει η δημοτική μας αρχή πετούνιες και εκατοντάδες δέντρα μέσα στο κατακαλόκαιρο; 
     
    Θα βρεθεί ένας δημοσιογράφος να γράψει δυο γραμμές για το πόσο κόστισαν όλα αυτά τα δέντρα και ποια ήταν η τύχη αυτών που φυτεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες; Θα βρεθεί ένας εκδότης εφημερίδας που αντί για την δημοσίευση του μονόχνωτου δελτίου τύπου της Αντιδημαρχίας Πρασίνου θα βγεί να ζητήσει της ζητήσει ευθύνες για την κατασπατάληση των δημοτικών πόρων; Γιατί οι δενδροφυτεύσεις αυτές δεν έγιναν τον Χειμώνα ή την Ανοιξη; Γιατί αυτό το πρωτοφανές πέταγμα χρημάτων και η σπατάλη εργατικού δυναμικού, τη στιγμή που είναι δεδομένη η αποτυχία όλων αυτών των ενεργειών;
     
    Το γνωρίζει ακόμη και ο ποιο απρόσεκτος μαθητής της 3ης τάξης Δημοτικού σχολείου, ότι οι δεντροφυτεύσεις δεν γίνονται το Καλοκαίρι με θερμοκρασίες 40 βαθμούς υπό σκιάν. Μήπως τελικά όλες αυτές τις δραστηριότητες τις προγραμματίζουν άνθρωποι άσχετοι, αδιάφοροι και με γνώσεις ούτε καν 3ης τάξης Δημοτικού;
     
    Τι σημαίνει τελικά „Κοινόχρηστος Χώρος“ για την Δημοτική μας αρχή; Σας θυμίζει κάποια από τις παραπάνω φωτογραφίες κοινόχρηστο χώρο μιας πόλης ενός πολιτισμένου κράτους που θέλει να σέβεται τους πολίτες του; Οι φωτογραφίες παρακαλώ, είναι τραβηγμένες μέσα σε κατοικημένη περιοχή και οποιαδήποτε προσπάθεια χρήσης των όρων „Δεντροφύτευση“, „Πράσινο“, „Περιβάλλον“, „Βελτίωση ποιότητα ζωής“ και σύνδεσής τους με τα παραπάνω εκτρώματα, αν μη τι άλλο, υποτιμά τη νοημοσύνη μας και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Δεν μπορεί τα πάντα σε αυτό τον τόπο να γίνονται για το θεαθήναι! Ο λογαριασμός είναι αβάσταχτα μεγάλος και πρέπει, εμείς οι απλοί πολίτες, να σταματήσουμε να τον πληρώνουμε. Οι κάτοικοι αυτού του τόπου αξίζουν και χρειάζονται κάτι καλύτερο! Χρειάζονται αξιοπρεπείς Δημάρχους και Αντιδημάρχους με σηκωμένα τα μανίκια, πρόθυμους για δουλειά και όχι για δελτία τύπου και φωτογραφίσεις δίπλα σε κάθε δεύτερο φρεσκοφυτευμένο πανσέ με το τσιγάρο στο ένα χέρι και στο άλλο το ουίσκι. Φτάνει πια!
     
    Οι πλατείες (κοινόχρηστοι χώροι) που δεντροφυτεύτηκαν είναι παρατημένες και απεριποίητες.
    Δεν μπορούν να φρεζαριστούν με μηχάνημα γιατί το χώμα που χρησιμοποιήθηκε για να γεμίσουν περιέχει μεγάλες πέτρες (κοτρώνες).

     
    Τα δέντρα ξηραίνονται το ένα μετά το άλλο.
    Το κόστος κάθε δέντρου κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 ευρώ.
    Σε κανέναν από τους κοινόχρηστους χώρους (οι 80 περίφημες πλατείες του Δημάρχου μας) δεν έχει εγκατασταθεί σύστημα ποτίσματος (λάστιχα) και ούτε καν έχει προβλεφθεί η παροχή νερού από την ΔΕΥΑΚ.
    Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ενημερωθεί για να συνδράμουν στη συντήρηση των δέντρων και κατά συνέπεια, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όλα αυτά τα δέντρα, για να μη ξεραθούν, θα πρέπει να ποτίζονται από τους υπαλλήλους του Δήμου με το ...χέρι. Επειδή όμως οι εν ενεργεία υπάλληλοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, και είναι φυσικό να μην προλαβαίνουν, το αποτέλεσμα είναι προβλεπόμενο.
    Κι εσύ κοροΐδο δημότη του πνιγμένου στα χρέη Δήμου Κατερίνης, εν μέσω οικονομικής κρίσης και εξαγγελιών για νέα μέτρα, πλήρωνε την ανοησία, την ανεπάρκεια και τα δελτία τύπου τους!
     
    Η ακριβής τοποθεσία των παραπάνω κοινόχρηστων χώρων και το φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση είναι στη διάθεση της/του κάθε ενδιαφερόμενης/ου. Και της Δημοτικής αρχής, εννοείται!
     
    ΥΓ: Αποδέκτες της παρούσης επιστολής είναι τα ΜΜΕ και 4.500 συμπολίτες μας, φίλοι και μέλη της ΕΟΔΝΠ
    ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

    Monday, 27 July 2009

    Λιχαδονήσια, Βορεια Ευβοια Ναυαγοί στα όμορφα νησιά της Λιχαδας.
    Οι Ελληνικές Σεϋχέλες



    Μεγάλωσε

    Μεγάλωσε

    Μεγάλωσε

    Μεγάλωσε

    Μεγάλωσε

    Μεγάλωσε

    Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, βρίσκεται μία συστάδα νησιών, που οι ντόπιοι αποκαλούν Σεϋχέλες. Είναι τα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια. Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Τα νησάκια αυτά αποτελούν εξαιρετικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

    Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μανολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια.
    Σε ένα από τα νησάκια η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει όλα τα απαραίτητα. Σε ένα άλλο έχουν βρεθεί απομεινάρια αρχαίου οικισμού, και σε ένα τρίτο υπάρχει μία εκκλησία όπου έχουν γίνει γάμοι και βαπτίσεις. Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών
    Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με καΐκι από το Λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Εύβοια καθώς και από τα Καμένα Βούρλα.
     
    Εδώ και μερικά χρόνια μια χαριτωμένη οικογένεια από φώκιες έχει επιλέξει ως μόνιμη κατοικία τους ένα από τα μικρά Λιχαδονήσια. Αυτά τα ογκώδη αλλά ιδιαίτερα συμπαθή θυλαστικά, δε συνηθίζουν να χαλάνε το χατήρι των εχόντων φιλικές προθέσεις παρατηρητών τους. Οι εμφανήσεις τους σε μια καθορισμένη θαλάσσια περιοχή των Λιχαδονήσων είναι συχνές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και οι πόζες τους για τους επιδέξιους φωτογράφους, ιδιαίτερα εντυπωσιακές.
     
    Από την Εύβοια η πρόσβαση αν δεν εχετε δικό σας σκάφος γίνεται με το σκάφος "Τα είδα όλα" από τον Καβο.Πρόκειται για σκάφος taxi που σας πηγαίνει Δωρεάν και πληρώνετε στην επιστροφή... 3 ευρώ το άτομο! Ακόμα και μόνος σας να είστε η τιμή είναι παντα η ιδια. Το μονο που εχετε μολις φτασετε στον Καβο να καλέσετε το 6977628080 ή το 6972808181 και το  "Τα είδα όλα" θα  έρθει να σας πάρει.

    Η διαδρομή είναι 5 10 λεπτά και θα σας αφήσει στη Στρογγυλή. Είναι το νησάκι με την οργανωμένη παραλία! Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες είναι ΔΩΡΕΑΝ, υπάρχει φαγητό από σουβλάκια μεχρι θαλασσινά και φυσικά καφες και ποτό! Η παραλία έχει άμμο και η όλη εικόνα να κανετε μπανιο σε ενα μικρό νησί σας κανει λιγο "Ωνάσηδες"

    Για να φτάσετε οδικώς στον Καβο η απόσταση είναι 30Km από Αιδηψό! Λιγο μετά το λιμάνι της Αιδηψού παραλιακά υπάρχει μια διχάλα στο δρόμο προς Λιχαδα, Αγιο Γεωργιο, στριβουμε εκει και εχουμε στο αριστερό μας χερι τη θάλασσα. Η διαδρομή είναι ομορφη και στο περισσότερο μερος της κοντα στη θαλασσα η ανάμεσα από καταπράσινο δάσος. Πρωτα θα περάσετε τα Γιαλτρα, μολις φτασετε στο χωριό Αγιος Γεωργιος  καλο ειναι μετά το μοναδικό βενζινάδικο shell, θα το δειτε πανω στο δρομο στο δεξι σας χερι να κανετε στα 50 περίπου μετρα αριστερα για ναβγειτε στην παραλία Αγ Γεωργίου Λιχαδας και στη συνεχεια τελείως παραλιακά να φτασετε μετα από5 Km στον Κάβο

    Δείτε την παραλία σε Video
    πηγή

    Sunday, 26 July 2009

    Η ΜΕΣΣΑΠΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ

    Εδώ και αρκετό καιρό ο Δήμος Μεσσαπίων αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου, αποδεικνύεται ότι η περιοχή των ΔήμωνΜεσσαπίων και Νέας Αρτάκης, έχουν μολυνθεί από εξασθενές  χρώμιο.

    Οι Πανεπιστημιακοί  καθηγητές, ανέφεραν ότι το εξασθενές χρώμιο πρέπει να είναι μηδενικό αλλά στο δίκτυο του Δήμου Μεσσαπίων φτάνει μέχρι καιτα 31μgr/lt. Επίσης αποτελέσματα τουΙ.Γ.Μ.Ε για τον Δήμο, αποδεικνύουν ότι το νερό εκτός από εξασθενές χρώμιο έχει μολυνθεί από Νικέλιο και  Ψευδάργυρο.

    Μετά από αυτά το ερώτημα που τίθεται είναι : Τελικά τι πρέπει να κάνουν οι απλοί πολίτες σχετικά με το θέμα αυτό; Την απάντηση προσπάθησε να δώσει την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009, στην συγκέντρωση που έγινε για το θέμα αυτό, στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών, ο Κος Παντέλογλου. Από τα λεγόμενά του άφησε να εννοηθεί ότι το νερό του Δήμου Μεσσαπίων είναι καρκινογόνο. Επομένως δεν κάνει ούτε για πόση αλλά ούτε και για πλύση του σώματός μας.

    Το ερώτημα αυτό  βασανίζει όλους τους πολίτες των Μεσσαπίων και περιμένουν από τους Τοπικούς  Άρχοντες  να βρουν απαντήσεις και λύσεις. Όμως οι ηγέτες αυτοί στρουθοκαμηλίζουν. Ο στρουθοκαμηλισμός τους, δεν τους επιτρέπει  να κοιτάξουν κατάματα το πρόβλημα που ταλανίζει τον δήμο Μεσσαπίων.

    Γι αυτό αποφασίστηκε από τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο "ΓΑΙΑ" να πάρει τα ηνία στα χέρια του και μαζί με όλο τονλαό του Δήμου Μεσσαπίων να κινητοποιηθούν ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Διότι η υγεία και η ποιότητα ζωής των Δημοτών πρέπει να προστατευτούν από αυτόν τον καρκινογόνο εφιάλτη.

    Το πρώτο βήμα είναι η Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 2Αυγούστου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Νικολάου των Ψαχνών, στην οποία θα καθοριστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις.

    Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις καλέστε στα τηλέφωνα:
    2228023317-6942560299 ή στείλτε μήνυμα στο e-mail: gaiapsaxna@yahoo.gr

    messapia

    «Μπάζα και αυθαιρεσία «σκοτώνουν» τον υγρότοπο»

    Εκχερσώσεις, επιχωματώσεις και αυθαίρετες ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν μετατρέψει τον υγρότοπο του Μορώνη στη Σούδα από έναν περιβαλλοντικό θησαυρό σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο.
     .

    Θλιβερή η κατάσταση του υγρότοπου Μορώνη στη Σούδα όπως διαπίστωσαν οι άνθρωποι της WWF Ελλάς Στη θλιβερή αυτή διαπίστωση κατέληξαν οι άνθρωποι της WWF Ελλάς, που πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν αλλά και να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς για την προστασία του υγρότοπου.
    Στο πλαίσιο αυτό, χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δήμου Σούδας, της WWF και υπηρεσιακών παραγόντων του Νομού Χανίων, ώστε να καθοριστούν τα αναγκαία βήματα για την αποκατάσταση και προστασία του υγρότοπου του Μορώνη.

    Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος της WWF προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας, Καλούστ Παραγκαμιάν, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο υγρότοπος του Μορώνη από ένα εκτεταμένο υγροτοπικό σύστημα έχει συρρικνωθεί σημαντικά εξαιτίας διάφορων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως είναι οι αποστραγγίσεις, οι επιχωματώσεις, οι επεκτάσεις καλλιεργειών, αλλά και οι καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων που έχουν συντελεστεί με διάφορες αυθαίρετες διαδικασίες.

    «Παρ' όλο που απαγορεύονται μια σειρά από δραστηριότητες και προβάλλεται η αξία του υγρότοπου και παρά τις υποχρεώσεις των πολιτών, του δήμου και των διάφορων υπηρεσιών για την προστασία και διατήρησή του, ο υγρότοπος μπαζώνεται συστηματικά», ανέφερε ο κ. Παραγκαμιάν, ο οποίος παρουσίασε φωτογραφίες που αποδεικνύουν τις επιζήμιες περιβαλλοντικά επεμβάσεις στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες έδειχναν τις καταστροφές που έχουν συντελεστεί από την αυθαίρετη και παράνομη απόθεση αδρανών υλικών, από επιχωματώσεις και μπάζα που περιείχαν -όπως αποδεικνύονταν- ακόμα και υλικά που χρησιμοποιούνται σε δημόσια έργα (κομμάτια ασφάλτου).

    «Παράλληλα, έχουν μπαζωθεί οι ελάχιστοι αλμυρόβαλτοι που είχαν απομείνει, με συνέπεια να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι αποκορύφωμα της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι η ύπαρξη ενός αγωγού λίγο πριν από το λιμάνι, ο οποίος ρίχνει κατευθείαν τα λύματα από τους βόθρους των σπιτιών στη θάλασσα.

    «Ο υγρότοπος, κατά το δυνατόν, στο κομμάτι που ανήκει στο Δημόσιο, θα πρέπει να επανέλθει σε προηγούμενη κατάσταση κι οι αρμόδιοι φορείς να επωμιστούν το κόστος της αμέλειάς τους και να προβούν σε ενέργειες που θα αναβαθμίσουν την περιοχή», σημείωσε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αυτό συνεπάγεται την απομάκρυνση όλων των ξενικών ειδών (ευκάλυπτοι, ακακίες κ.λπ.), την οριοθέτηση του υγρότοπου και του ρέματος, αλλά και την κτηματογράφηση της περιοχής.

    «Επίσης, κάποιες περιοχές θα πρέπει να ξεμπαζωθούν μέχρι το επίπεδο που ήταν αρχικά η περιοχή, ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μετέπειτα διαχείριση της περιοχής. "Προστατεύω χωρίς διαχείριση και διατήρηση" δεν σημαίνει τίποτα», είπε ο εκπρόσωπος της WWF και υπογράμμισε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από τη συστράτευση όλων των φορέων ώστε να ασκηθούν εκείνες οι πιέσεις που θα οδηγήσουν στις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις.

    Ο δήμαρχος Σούδας, Γιάννης Περάκης, δήλωσε σχετικά ότι ο δήμος έχει την πρόθεση να δεχτεί τις υποδείξεις της WWF και παράλληλα να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί για τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

    «Πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτός ο χώρος, παρ' όλο που πραγματικά έχει μπαζωθεί ανεξέλεγκτα -κι αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί-, είχε προγραμματιστεί παλιά να γίνει μαρίνα της περιοχής. Χρειάστηκε κόπος για να ανατρέψουμε το αρχικό σχέδιο και να καταλήξουμε στη μελέτη Ρογκάν που αφήνει ανέπαφο αυτό το κομμάτι. Εχουμε προτείνει το κομμάτι που είναι δυτικά του ναυταθλητικού κέντρου και την περιοχή της κεραίας σαν χώρους ελεύθερους στο υπό εκτέλεση έργο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου».

    Τέλος, ο κ. Περάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να επισκευαστεί η γέφυρα που υπάρχει στην εν λόγω περιοχή καθώς -όπως είπε- είναι η μοναδική δίοδος των στρατιωτικών οχημάτων και των φορτηγών που μεταφέρουν τα λατομικά προϊόντα της δυτικής Κρήτης και του αεροδρομίου. 

    Saturday, 25 July 2009

    Εντοπίστηκαν περισσότερα από 885 δενδρύλλια χασίς στην Πάρνηθα

    Περισσότερα από 885 δενδρύλλια χασίς εντόπισε το ελικόπτερο της αστυνομίας στην Πάρνηθα στη θέση Πηγής Κιθάρα. Οι άνδρες της αστυνομίας εντόπισαν επίσης στην περιοχή πακέτα με χασίς και εργαλεία. Το ύψος των δενδρυλλίων έφθανε μέχρι και τα 2,5 μέτρα. 
     .



    Στη Θράκη χιλιάδες δενδρύλλια κάνναβης φυτρώνουν από μόνα τους

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες φυτά κάνναβης ξεπετάγονται κάθε χρόνο στη Θράκη. Δύσκολη περίπτωση για τις αστυνομικές αρχές της περιοχής, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να ξεριζώνουν τα αυτοφυή αυτά φυτά κάνναβης, τα οποία φυτρώνουν ξανά και ξανά.

    Ο λόγος που το φαινόμενο αυτό που λαμβάνει χώρα στη Θράκη, είναι διότι, κατά το παρελθόν γινόταν εντατική καλλιέργεια των φυτών αυτών( κυρίως από το μουσουλμανικό πληθυσμό), όπου χρησιμοποιούσαν το φυτό αυτό για υφαντουργία και κατασκευή σχοινιών.

    Ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας, Γ. Σαλαμάγκας λέει στο «Έθνος» ότι, «Η καλλιέργεια έχει εγκαταλειφθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, αλλά το φυτό είναι τόσο ισχυρό που συνεχίζει να φυτρώνει κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα, σε τεράστιες ποσότητες, από μεταφερόμενους σπόρους ή από κομμάτια ρίζας που μένουν στο έδαφος και μετά την καταστροφή του».

    Πάντως, τα συγκεκριμένα δενδρύλλια αυτοφυούς κάνναβης περιέχουν ελάχιστη ποσότητα της δραστικής ουσίας δέλτα-τετραϋδροκανναβινόλη που περιέχει η κάνναβη που καλλιεργείται.
     
     από Ομάδα TVXS

    Thursday, 23 July 2009

    Ενα πρωτότυπο θερινό σχολείο για το περιβάλλον

    Ένα πρωτότυπο θερινό σχολείο που ασχολήθηκε με τις κλιματικές αλλαγές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις νέες μεθοδολογίες μελέτης τους στήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.
    Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λάτση, διακεκριμένοι καθηγητές της Ελλάδας και του εξωτερικού δίδαξαν για μία εβδομάδα 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες από 14 χώρες του κόσμου ζητήματα για το Περιβάλλον.
    Διακεκριμένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίδαξαν 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες από 14 χώρες ζητήματα για το περιβάλλον

    Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Τομέας Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    «Το θερινό σχολείο ήταν μία ευκαιρία για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες να ενημερωθούν για τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα», επεσήμανε η Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, λέκτορας Δυναμικής Κλιματολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ενώ ο Κώστας Γαβρόγλου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του Ιδρύματος Λάτση σημείωσε πως «η επιλογή του σχολείου έγινε μετά από δημόσια ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε το Ίδρυμα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας και μετά από 18 προτάσεις που δεχθήκαμε. Τα αποτελέσματά του είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για τη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας».

    «E» 16/7

    Wednesday, 22 July 2009

    Μια από τα ίδια και φέτος :((

    Φωτιά στην Εύβοια ...
    μαύρος ο Αττικός ουρανός ... πάνω από τα καμμένα :((


    Solar Eclipse 2009
    Στην ολική έκλειψη Ηλίου στράφηκαν εκατομμύρια βλέμματα

    Εντυπωσίασε το φυσικό υπερθέαμα
     .


    Μοναδικό θέαμα προσέφερε η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα. Η έκλειψη ήταν ορατή μόνο από την Ασία. Πλήθη κόσμου, επιστημόνων και μη, εφοδιασμένα με τα ειδικά γυαλιά παρακολούθησαν το εντυπωσιακό φαινόμενο.
    Πάντως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έμειναν στα σπίτια τους, φοβούμενοι τις δεισιδαιμονίες οι οποίες έχουν διαδοθεί γύρω από το φυσικό φαινόμενο.
    Στην Ινδία, μια από τις χώρες απ’ όπου η έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας των φόβων που προκάλεσαν διάφορες προκαταλήψεις. Μία από αυτές ήθελε τις εγκύους και τα έμβρυά τους να κινδυνεύουν από τις αόρατες ακτίνες του Ήλιου. Έτσι, δεν ήταν λίγες εκείνες που τράβηξαν και τις κουρτίνες για να κρατήσουν έξω από το σπίτι τους την… αόρατη απειλή. 
    Το φαινόμενο κορυφώθηκε τη νύχτα που πέρασε, στις 03.50 ώρα Ελλάδος. Η ολική έκλειψη διήρκησε 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα. Η προτελευταία έγινε τον Αύγουστο του 2008 και είχε διάρκεια 2 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα.

    Η προηγούμενη, μεγαλύτερης διάρκειας (6 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα) σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1991. Η επόμενη, μεγάλης χρονικής διάρκειας αναμένεται να γίνει το 2132. 
    Για τους επιστήμονες οι εκλείψεις αποτελούν αντικείμενο έρευνας αφού μέσω αυτών μπορούν να παρατηρηθούν διάφορα φαινόμενα (π.χ. ηλιακές εκρήξεις) που σημειώνονται στον Ήλιο.
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Αδιαφορία για τους οικότοπους

    Πλήρη άγνοια φαίνεται να έχει το ελληνικό κράτος 
    για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι οικότοποι της χώρας που προστατεύονται από την κοινοτική νομοθεσία και τα είδη που έχουν εγκατασταθεί, 
    σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 
    που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.
    .

    .
    Η έκθεση που υπάγεται στην αρμοδιότητα του επιτρόπου Σταύρου Δήμα (περιβάλλον) και περιγράφει την κατάσταση διατήρησης άνω των 1.150 ειδών και 200 τύπων οικοτόπων που προστατεύονται βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη των 27 αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Συνολικά, περίπου στο 13% των περιφερειακών αξιολογήσεων οικοτόπων και στο 27% των περιφερειακών αξιολογήσεων ειδών, η κατάσταση χαρακτηρίστηκε "άγνωστη". Ο αριθμός των χαρακτηρισμών "άγνωστη" ήταν ιδιαίτερα αυξημένος για είδη της Νότιας Ευρώπης, με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία να χαρακτηρίζουν ως "άγνωστη" την κατάσταση διατήρησης των αξιολογηθέντων ειδών στην επικράτειά τους σε ποσοστό άνω του 50%».
     .
    Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζει το θαλάσσιο περιβάλλον, όπου στο 57% των αξιολογήσεων θαλάσσιων ειδών και στο 40% περίπου των αξιολογήσεων θαλάσσιων οικοτόπων η κατάσταση διατήρησης χαρακτηρίζεται ως "άγνωστη"...
    »Αλλά και γενικά στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι "σε ένα μικρό ποσοστό των ευπρόσβλητων αυτών οικοτόπων και ειδών έχει επιτευχθεί ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης" και "τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή". 
     .
    Στην έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο 2001-2006, επισημαίνεται ότι τις μεγαλύτερες απειλές αντιμετωπίζουν οι λειμώνες, οι υγρότοποι και οι παράκτιοι οικότοποι, λόγω της υποβάθμισης των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών, της τουριστικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι παντού ζοφερή, καθώς ορισμένα μεγαλύτερα, εμβληματικά είδη, όπως ο λύκος, ο ευρωπαϊκός λύγκας, ο κάστορας και η ενυδρίδα αρχίζουν να επανεγκαθίστανται στην παραδοσιακή ζώνη εξάπλωσής τους. Πολλά κράτη-μέλη κατέβαλαν σύντονες προσπάθειες για τη διενέργεια της λεπτομερούς παρακολούθησης και, παρά την ύπαρξη κενών, το όλο εγχείρημα στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία».
     .
    Για τον Σταύρο Δήμα, η έκθεση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Χρειάζονται, είπε, χρόνος και σημαντικές προσπάθειες για την επαναφορά των ευπρόσβλητων οικοτόπων και ειδών σε ικανοποιητική κατάσταση. Και πρόσθεσε: «Η νομοθεσία της Ε.Ε. για τη φύση και το δίκτυο Natura 2000 είναι τα καίρια στοιχεία για την επίτευξη των στόχων μας όσον αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ε.Ε. Καθώς το χερσαίο τμήμα του δικτύου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, μπορούμε να αναμένουμε σημαντική βελτίωση της κατάστασης τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια».
    Πηγή : www.atticapress.gr

    Tuesday, 21 July 2009

    Ρουάντα: σε κίνδυνο το πάρκο των γορίλων

    Το εθνικό πάρκο των Ηφαιστείων που βρίσκεται στη βόρεια Ρουάντα και στο οποίο ζουν γορίλες των ορέων, έχει παραδοθεί στις φλόγες από το Σάββατο, χωρίς ωστόσο να απειλείται προς το παρόν η ζωή του υπό εξαφάνιση αυτού είδους των θηλαστικών, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο ραδιοσταθμό Radio Rwanda. 


    "Η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται, αλλά έχει κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος", δήλωσε στο ραδιοσταθμό η Ροζέτ Σαντάλ Ρουγκάμπουα, διευθύντρια του Γραφείου για τον τουρισμό και τα εθνικά πάρκα στη Ρουάντα. 
    Σύμφωνα με την Ρουγκάμπουα, η φωτιά, η οποία έχει ήδη καταστρέψει περίπου 2.000 στρέμματα, δεν έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή, γιατί οι γορίλες έχουν απομακρυνθεί από τη ζώνη που έχει παραδοθεί στις φλόγες.
    Οι γορίλες των ορέων είναι ο κυριότερος πόλος έλξης των τουριστών που επισκέπτονται το πάρκο των Ηφαιστείων.
    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στους πρόποδες του ηφαιστείου Μουχαμπούρα και σύμφωνα με το ραδιοσταθμό αιτία είναι το γεγονός ότι ένας χωρικός δεν κατάφερε να σβήσει τη φωτιά που άναψε για να βγάλει μέλι από μια κυψέλη.
    Οι τελευταίοι γορίλες των ορέων που σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον υπολογίζονται σε 700, είναι συγκεντρωμένοι στις οροσειρές που εκτείνονται στη Ρουάντα, την Ουγκάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 
    πηγή

    Monday, 20 July 2009

    Εξωτικά φυτά που ανθίζουν στην... Ηπειρο

    Ενδημικά φυτά της Ηπείρου, άγνωστα πέρα από τα στενά όρια της επιστημονικής κοινότητας, αναπτύσσονται και τροποποιούνται γενετικά στα εργαστήρια του ΤΕΙ της περιοχής με σκοπό τη χρήση τους σε κήπους αλλά και σε τομείς όπως η αποκατάσταση τοπίου, η κάλυψη άγονων εδαφών και οι φυτεύσεις σε πρανή δρόμων. 
     .
    Σπόροι φυτών με πανέμορφα άνθη και φύλλωμα, όπως η κεφαλαριά (αριστερά), η καμπανούλα (κέντρο) και η πουτόρια (δεξιά) φυτεύονται στα θερμοκήπια και στους υπαίθριους χώρους του τμήματος Ανθοκομίας του
    Σπόροι φυτών με πανέμορφα άνθη και φύλλωμα, όπως η κεφαλαριά (αριστερά), η καμπανούλα (κέντρο) και η πουτόρια (δεξιά) φυτεύονται στα θερμοκήπια και στους υπαίθριους χώρους του τμήματος Ανθοκομίας του ΤΕΙ Ηπείρου

    Σπόροι φυτών με πανέμορφα άνθη και φύλλωμα όπως η πουτόρια, η σκαμπιόζα, η κεφαλαριά και η καμπανούλα φυτεύονται στα θερμοκήπια και τους υπαίθριους χώρους του τμήματος Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου. 
    Εξωτικά φυτά που ανθίζουν στην... Ηπειρο   
    Οι επιστήμονες του ΤΕΙ ευελπιστούν ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα... εξωτικά, πλην όμως ελληνικά, λουλούδια θα αντικαταστήσουν τα είδη που έρχονται από το εξωτερικό. «Για τομείς όπως η αποκατάσταση τοπίου, η κάλυψη άγονων εδαφών και οι φυτεύσεις σε πρανή, συχνά χρησιμοποιούνται είδη που εισάγονται από το εξωτερικό αλλά και ελληνικά, τα οποία αφού βελτιωθούν στο εξωτερικό, στη συνέχεια επανεισάγονται στη χώρα μας. Αυτό, εκτός από το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται για την Ελλάδα, έχει και άλλες επιπτώσεις. 
    Για παράδειγμα, κάποια δεν ταιριάζουν στο ελληνικό τοπίο, έχουν μικρή προσαρμοστικότητα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες, μειωμένη ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τα τοπικά φυτικά είδη ή το αντίθετο απουσία ανταγωνιστών με ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους», εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονίας και προϊστάμενος του ΤΕΙ Ηπείρου Γιώργος Γκίζας.
    Οι καθηγητές και οι φοιτητές του ΤΕΙ έχουν δημιουργήσει τοπικούς σταθμούς και καταγράφουν τέσσερις φορές τον χρόνο την τοπική χλωρίδα της Ηπείρου και κυρίως τα φυτά που απαντώνται στην Πίνδο και τα Τζουμέρκα. Κατόπιν γίνεται η πρώτη αξιολόγησή τους με βάση τα μορφολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά τους. 
    Στη συνέχεια εξετάζονται οι πιθανότητες ανάδειξης των καλλωπιστικών χαρακτηριστικών των φυτών χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες ανάπτυξης.
    «Στη συνέχεια, φυτά από τα είδη που αρχικά επιλέγονται αναπτύσσονται σε γλάστρες στο θερμοκήπιο ή υπαίθρια ή φυτεύονται απευθείας στο έδαφος και γίνεται η παρακολούθηση της ανάπτυξής τους σε διαφορετικές συνθήκες, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται και διάφορες τεχνικές γενετικής βελτίωσης. Ακολουθεί η επιλογή ειδών ή συγκεκριμένων φυτών και η βελτίωσή τους σε διάρκεια μερικών ετών» σημειώνει ο κ. Γκίζας και συμπληρώνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. «Τα ενδημικά φυτά των βουνών θέλουν δουλειά αλλά και γενετική βελτίωση για να φτάσουν στην αγορά και να είναι ανταγωνιστικά. Μας ενδιαφέρει να απαντήσουμε με σιγουριά σε ερωτήματα του τύπου αν το λουλούδι μπορεί να ζήσει στην περίπτωση αν θα βρεθεί σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από τις βελτιώσεις που έχουμε κάνει στα φυτά μπορούμε να πούμε ότι τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά».
    Γ. ΓΚΙΖΑΣ
     
    Θωρακίζονται το περιβάλλον και ο φυσικός πλούτος της χώρας
    Η χρήση ενδημικών φυτών στην ανθοκομία και την κηποτεχνία δεν προσφέρει μόνο τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση των εισαγωγών. Ο κ. Γκίζας θεωρεί ότι το περιβάλλον θωρακίζεται και ο φυσικός πλούτος της χώρας δεν υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο στη δύσκολη εποχή που ζούμε.
    «Η χρήση αυτοφυών φυτικών ειδών στην ανθοκομία - κηποτεχνία παρουσιάζει πολλά θετικά στοιχεία, δεδομένου ότι προσφέρει φυσικότητα στο δομημένο περιβάλλον, διευκολύνει τη διαβίωση ειδών της πανίδας -έντομα, πουλιά και άλλα ζώα- συντελώντας έτσι στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, μειώνει τις φροντίδες και το κόστος συντήρησης, αφού τα φυτά είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές κλιματικές συνθήκες και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε λίπανση, πότισμα και φυτοπροστασία με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την αποφυγή υποβάθμισης των υδάτινων οικοσυστημάτων» σημειώνει.
    Τουλίπες
    Ο κ. Γκίζας φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση την τουλίπα, που έχει γίνει εθνικό φυτό της Ολλανδίας και αποφέρει τεράστια κέρδη στους καλλιεργητές της χωρίς καν να είναι ενδημικό φυτό των Κάτω Χωρών. «Ολοι μας έχουμε αγοράσει λουλούδια ή βολβούς τουλίπας και γνωρίζουμε ότι η Ολλανδία ονομάζεται και χώρα της τουλίπας.
    Το σίγουρο πάντως είναι ότι μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα δεν υπήρχαν τουλίπες στην Ολλανδία, οι οποίες μέχρι τότε κοσμούσαν μόνο τα λιβάδια και τα δάση στις περιοχές της νότιας Βαλκανικής Χερσονήσου και της Μικράς Ασίας, όπου και βρίσκονται στην άγρια μορφή τους μέχρι και σήμερα.
    Ενα "δικό" μας φυτό, αφού βέβαια έκανε πρώτα αλλαγή καταγωγής, κάνει διεθνή καριέρα συναγωνιζόμενο άλλα εντυπωσιακά και εξωτικά φυτά. Και σίγουρα δεν είναι το μόνο που έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην μπορέσουμε να κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο με τα υπόλοιπα ενδημικά φυτά μας» καταλήγει.

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
    svogiatzakis@pegasus.gr